KUĆNI ŠKOLJKAŠKI RAJ

Jednostavna popara od školjaka iz malog pelješkog mora za prste polizati




 
 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Bili smo na Pelješcu i napravili čudo tradicionalnih i nekih novih jela uz koja predlažemo i autohtona vina

1 kg raznih školjaka (kamenice, brbavice, kunjke, lupari, dagnje, volci)
2 luka
1 glavica češnjaka prerezana na pola
400 g krumpira
200 ml vina
1 peperončino
maslinovo ulje
sol, papar

Luk očistite i narežite na polumjesece, a krumpir očistite i narežite na ploške. Na dno posude ulijte malo maslinova ulja i stavite luk te poslažite dio krumpira da pokrije dno posude. Potom dodajte malo školjaka, podlijte uljem i dodajte malo češnjaka. Počnite slagati novi red s krumpirima i ponovite postupak. U sredinu stavite prerezanu glavicu češnjaka. Nakon toga posudu stavite na vatru i poklopite. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Uskladite okuse i poslužite uz topli kruh.

VINSKI PAR

POŠIP SV. IVAN, ŠAIN-MARELIĆ 2020.

Suho vino autohtone sorte pošip s korčulanskog položaja Čara, berba 2020. Zlatnožute boje, izraženog intenziteta mirisa s klasičnim aromama koštunjičavog voća, svježe smokve i mediteranskog bilja. Srednjeg prema punijem tijelu, umjerenih skladnih kiselina, zaokruženo i trajno. Ovaj klasični, nešto strukturiraniji pošip dobro je nosio punoću okusa buzare a bogata voćnost lijepo je zaokružila slatkoću školjki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 00:50