U posljednje smo se vrijeme u čak dva navrata susreli s korejskom namirnicom koja nas je oblikom podsjetila na njoke, ali budući da se radi od rižina brašna, pomalo je drugačije teksture, odnosno blago je žvakasta, pomalo čak i gumenasta, ali jako zanimljiva i, jednom kada je krenete jesti, zbilja se teško zaustaviti. Najčešće se može pronaći pod nazivom ‘korean rice cake‘ ili ‘tteok‘, nema nikakav posebno izražen okus, ali kada se spoji s dobrim umakom, može postati jelo kojem ćete se poželjeti vratiti što prije.
Najpoznatije jelo koje se od ove namirnice priprema je Tteokbokki, koje smo i isprobali u zagrebačkom restoranu Omma i koje nam se prilično svidjelo, no budući da su rižini kolačići, kako bi njihov naziv zvučao u prijevodu, prilično svestrani, nedavno smo se uvjerili da odlično funkcioniraju i u jelima koja nemaju veze s korejskom kuhinjom. Primjerice, u Rougemarin Cityju, koji smo posjetili nedavno, isprobali smo ‘rižine njoke‘ u umaku od rajčice i votke, s dodatkom straciatelle i pistacija, i bili su zbilja slasni.
Osim toga, dodati se mogu stir-fry jelima, juhama i drugim jelima na žlicu ili jednostavno poslužiti kao hrskavi snack, zapečeni ili prženi. Ponegdje se ‘rice cakes‘ poslužuju čak i kao desert.
GDJE KUPITI?
Kupiti se mogu u specijaliziranim trgovinama koje drže azijske namirnice. Primjerice, Korean Mart u zagrebačkoj Branimirovoj prodaje pola kilograma po cijeni od 5,90 eura, dok kilogram košta 10,70 eura, a u Pekinškoj Patki u Vlaškoj ulici kupiti se mogu polugotova jela s ‘rižinim njokima‘ po cijeni od 3,60 eura. Kupovna varijanta ujedno će biti i jednostavnija i daleko brža, no svakako vrijedi spomenuti kako se mogu napraviti i kod kuće. Postupak je nešto dulji i složeniji, ali vjerujemo, entuzijastičnim kućnim kuharima ovaj izazov mogao bi se svidjeti.
KAKO IH NAPRAVITI?
Pretražujući internet za odgovarajućim receptom za ‘rice cakes‘, naletjeli smo na nekoliko prilično zbunjujućih pa smo na kraju odlučili s vama podijeliti video koji nam se čini najkorisnijim. U videu je objašnjeno kako ih napraviti od gotovog kupovnog rižinog brašna, a kako od riže.
Rižino brašno baš za ovo jelo možete pronaći u specijaliziranim trgovinama. Primjerice, Asian Cash & Carry nudi nekoliko vrsta različitih brašna pa jednostavno prodavačima objasnite za što vam je potrebno i oni će vam, sigurni smo, rado pomoći.
UZ ŠTO IH POSLUŽITI?
Recept za najjednostavniji umak u kojem ih možete poslužiti ostavljamo u nastavku, no želite li razmišljati izvan okvira, povedite se primjerom ekipe iz RougeMarin Cityja pa se bacite na eksperimentiranje. Poslužite ih uz gusti umak ili u gulašu, nabodite na ražnjiće, premažite umakom pa zapecite na tavi ili smislite samo svoju kombinaciju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....