Za tijesto će vam trebati:
3 jaja
400 ml mlijeka
300 g glatkog brašna
100 g otopljenog maslaca
prstohvat soli
2 žličice praška za pecivo
Za slatko tijesto još i:
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 vanilin šećer
prstohvat cimeta
Za slani nadjev:
svježi vlasac
sirni namaz
dimljena riba po želji
kapare
tostirani lješnjak
Za slatki nadjev:
banana
mango
kaki
karamel
Priprema:
U manjem lončiću otopite maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. U dublju posudu stavite sve suhe sastojke. Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. U posudi pjenasto izmiješajte jaja i šećer, zatim dodajte otopljeni maslac. Sjedinite sastojke. Malo po malo dodajte mlijeko. Zapjenjenoj smjesi polako dodajte suhe sastojke. Miješajte pjenjačom dok sve ne sjedinite. Na samom kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ako imate aparat za pečenje, zagrijte ga. U utore uređaja ulijte smjesu, poklopite i pecite dok tijesto ne porumeni, oko dvije minute odnosno ovisno o uputama na vašem aparatu. Pripazite da ih ne prepečete, moraju ostati pjenasti i mekani. Isto vrijedi ako vafle pečete u kalupu predviđenom za pećnicu. Napunite ga do vrha te stavite peći u zagrijanu pećnicu. Ispečene vafle stavite na tanjur, dodajte im sirni namaz u koji ste dodali vlasac, koji listić dimljene tune, kapare i tostirani lješnjak te poslužite tople. Odlučite li se počastiti slatkom varijantom, postupak je isti, samo u baznu smjesu stavite još i vanilin šećer te dodatke poput ekstrakta od vanilije ili pak cimeta. Ispečene vafle stavite na tanjur i još tople poslužite s voćem narezanim na kockice ili kolutiće, a sve to prelijte sa žlicom, dvije karamela.
MORATE ISPROBATI
Jedini recept za slasne slane i slatke vafle koji će vam ikad zatrebati
Ova poslastica idealan je i jednostavan odabir za doručak, brunch ili večeru
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?