Okus djetinjstva

Jedini recept za domaći sirup od bazge koji će vam trebati: Lak za pripremu i osvježavajuć za piće

Bazga je u punom cvatu, a ako imate sreće i znate za drvo daleko od gradskih ulica, naberite cvjetove i uživajte u njihovom okusu

Kad govorimo o bazgi koja je sad u punom cvatu, njezina je primjena višestruka. Primjerice, svoju salatu možete začiniti i aromatičnim octom na bazi bazge. Svježe, čiste cvjetove stavite u široku staklenku, pa ih prelijte domaćim jabučnim octom i ostavite na toplom mjestu oko dva tjedna. Nakon toga, ocat procijedite kroz čistu gazu u staklene sterilizirane boce i koristite za začinjavanje jela. Od svježe ubranih cvjetova bazge možete napraviti i čaj, sirup, sok, kompot, džem, ali i aromatične slastice. Samo pripazite na jednu sitnicu, kad berete cvjetove za čaj, ostavite dva do tri centimetra dugu peteljku da biste kasnije s iglom mogli provući konac kroz svaki cvijet i lakše ih objesiti ili staviti na čistu površinu da se suše. Kad su osušeni, cvjetiće otresite i pospremite u steriliziranu staklenku ili kartonsku kutiju i čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Za čaj, ovako pripremljene cvjetiće prelijte vrućom vodom i pustite desetak minuta da odstoji.

image
Unsplash

No, cvjetove bazge možete i pohati kako smo vam već pisali ovdje, od njih možete napraviti i ledeni čaj po ovom receptu, a lako je od njih napraviti i žele.

image
Berislava Picek/Cropix

Recepata i varijanti za žele od bazge je mnogo, a za ovu nam je recept svojevremeno otkrila kolegica Matea Domitrović i za nju vam treba litra vode, 8-10 cvjetova bazge, sok jednog nešpricanog limuna, 500-800 g šećera (ovisno o tome koliko slatko volite) i vrećica želina. Prvo namočite cvjetove bazge u vodi u koju ste dodali i limunov sok. Zatim posudu pokrijte gazom te ostavite da tako stoji minimalno 24 sata. Nakon namakanja, tekućinu procijedite kroz gazu. Dobivenu bistru tekućinu stavite u veću posudu, dodajte joj šećer, pa je stavite na štednjak da provrije. Potom dodajte sredstvo za želiranje i kuhajte prema uputama na pakiranju. Dok se sastojci kuhaju, povremeno miješajte te u slučaju da se stvara pjena, skidajte je s vrha. Uz pomoć tanjurića koji ste prethodno stavili u hladnjak da se dobro ohladi, provjerite odgovara li vam gustoća. Na vrh žlice uzmite malo smjese i stavite ju na hladni tanjurić - žele će se brzo ohladiti i početi stvrdnjavati pa možete odlučiti treba li još malo prokuhati. Odmah nakon kuhanja žele izlijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

image
Unsplash

Mnogima koji su ga probali, dobra ideja s bazgom je i cheesecake od bazge i limuna po receptu Mateje Domitrović, koji smo vam također podijelili ovdje, ali i salata po ovom receptu. No, ako želite posegnuti za klasikom, koji je neizostavan u gotovo svakom kućanstvu u ovo doba godine - pravim domaćim sirupom od bazge - tada si sačuvajte ovaj recept, jer je provjereno jedini koji će vam trebati!

image
Unsplash

Domaći sirup od bazge

Trebat će vam:

30 kom svježih cvjetova bazge
2 kg šećera
4 domaća nešpricana limuna
2 l prokuhane i ohlađene vode

Priprema:

U veću posudu stavite šećer i prelijte ga vodom.
Dodajte na manje komade narezan limun te sve dobro prokuhajte. Bitno je da se šećer dobro rastopi.
Maknite s vatre i pustite da se tekućina dobro ohladi.
Ohlađenu tekućinu prelijte preko cvjetova bazge.
Posudu prekrijte čistom gazom i ostavite tako da stoji minimalno dva dana na sobnoj temperaturi.
Nakon dva dana, sirup procijedite u staklene boce i stavite na tamno i hladno mjesto.

Savjet više! Osim za sok, sirup od bazge možete dodati kompotima, ledenom čaju ili pak njime začiniti voćnu salatu. Također, u sam sirup možete dodati i listiće mente, koji će mu dati dodatnu osvježavajuću notu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 16:54