vIDEO: KUHAJ BOLJE

Jedini recept koji ćete trebati za neodoljivu paštetu, sastojci nisu skupi, a trajat će dugo

Pantelija Pekić otkrio nam je svoj omiljen recept za paštetu od pilećih jetrica, a cijelu pripremu pogledajte u video isječku

Tema nove epizode video serijala Dobre hrane i Gastronomada "Kuhaj Bolje" je pašteta od pilećih jetrica. Pantelija Pekić poznatiji kao Pane otkrio nam je divan recept za kremastu paštetu koji je toliko jednostavan da u pozadini možete pustiti epizodu trenutno megapopularne serije "The Last of us" i prije nego završi, vi ćete pred sobom imati staklenke pune kremaste paštete.

Ako slučajno prepečete jetrice, nemojte očajavati i slati SMS poruke prijateljima kako spasiti stvar, jer dodavanjem ricotta sira u blender s jetricama i lukom ponovno ćete dobiti kremastu teksturu. Sve začine prepecite na tavici kako bi se arome oslobodile, ali kurkumu dodajte na kraju pripreme. U nastavku donosimo detaljan recept uz koji nećete trebati niti jedan drugi koliko je dobar! Osim toga, nećete potrošiti mnogo na kupovinu sastojaka jer kilogram pilećih jetrica sa srcem košta 4 eura. Pašteta u staklenci prelivena masnoćom može trajati i do 2 tjedna u hladnjaku.

Ako vam se svidio video recept, pogledajte i druge epizode serijala "Kuhaj bolje" na temu jetrica na naglo i restanog krumpira, gregade, šnenokla i palente.

Recept za paštetu od pilećih jetrica

Sastojci:

250 g pileće jetrice

2 jušne žlice maslaca

2 jušne žlice pačje masti (ako nemate zamijenite s maslacem)

1 jušna žlica pačjeg umaka od pečenja (može se izostaviti)

1 crveni luk

1 čajna žličica majčine dušice

malo cimeta (po ukusu)

1 čajna žličica kurkume

pola čajne žličice mljevenog klinčića

pola čajne žličice mljevenog kardamoma

1 manji lovorov list

30 ml konjaka

100 ml dobrog crvenog vina

50 ml prošeka

200 g ricotta sira

1 čajna žlica šećera

2 jušne žlice balzamičnog octa

sol

prstohvat crnog papra

masnoća za preljev (pačja mast, rastopljeni maslac...)

Priprema:

Žlicu maslaca i žlicu pačje masti (ili dvije žlice maslaca) stavite u posudu s debljim dnom, zagrijte i dodajte sitno narezan luk pa pirjajte. U mužar stavite majčinu dušicu, cimet, klinčić, kardamom i lovorov list bez peteljke pa sve zajedno izradite u fini prah i dodajte luku dok se luk ne karamelizira.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Dodajte ostatak masnoće (1 žlicu maslaca i 1 žlicu pačje masti ili dvije žlice maslaca) i pileća jetrica prethodno očišćena od žilica i vlakana (da se lakše pretvore u kremu). Kuhajte 7-8 minuta dok jetrica ne budu čvrsta na dodir.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Jetricu prebacite u blender ili visoku posudu i sve dobro izradite dok ne dobijete teksturu kreme.

image
Vedran Peteh/Cropix

Sad u zagrijanu tavu ubacite konjak te ga flambirajte (upalite kratko plinom ili upaljačem). Ugasite plamen dolijevanjem vina, prošeka, šećera i balzamičnog octa te pačje masti od pečenja (ovo posljednje ako nemate samo izostavite iz recepta).

image
Vedran Peteh/Cropix

Kuhajte minutu do dvije pa tekućinu dodajte u kremu od jetrica. Postepeno dodajte i ricotta sir pa sve zajedno dodatno izradite štapnim mikserom. Začinite po želji solju, paprom i kurkumom. Dobivenu paštetu prebacite u teglice pa prelijte masnoćom (otopljenim maslacem ili masti) kako pašteta ne bi oksidirala i poprimila sivu boju.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:44