Visoke temperature često nas tjeraju da jedemo s nogu ili da klasičan kuhani ručak mijenjamo usputnim, često ne tako zdravim alternativama. No, u samo pet minuta i uz malo volje napraviti možete jelo na žlicu koje će vas istovremeno zasititi i osvježiti, bit će ukusno i idućeg dana, a spremite li ga u staklenku, ponijeti ga možete i na posao. Najbolje od svega, juhe recepte za koje donosimo u nastavku se ne kuhaju pa možete biti sigurni da vas nakon pripreme neće čekati pun sudoper suđa za pranje. Naša tri favorita među hladnim juhama potražite u nastavku.
JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA
Prije nego se upustite u pripremu juhe od krastavaca, najprije se pobrinite da su sve namirnice hladne. Krastavce ogulite ili dobro operite, a zatim ih zajedno s jogurtom i drugim sastojcima ubacite u blender pa izmiksajte u gustu juhu. Još bolja opcija bit će, umjesto blendanja, krastavce samo sitno nasjeckati. No, u to se upustite samo u slučaju da imate dovoljno strpljenja kako na pola pripreme ne biste poželjeli odustati. Ovo jelo možete poslužiti samostalno, ali i uz krekere ili komadiće hrskavog tostiranog kruha. Jednostavno, gotovo u 5 minuta i osvježavajuće, sve što vam na težak ljetni dan treba.
GUSTA JUHA OD RAJČICA U ČAŠI
Ljubitelji rajčica, sigurni smo, već su čuli za gazpacho, španjolsku hladnu juhu iz blendera koju mnogi smatraju najboljom ljetnom juhom koja postoji. A kako i ne bi kada spaja ono najbolje od ljeta! Radi se od rajčice, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, starog kruha, maslinova ulja i octa, ali se, dakako, prilagoditi može i vlastitom ukusu. Na kraju krajeva, na svijetu postoje različite varijante ovog jela. Neki mu, primjerice, dodaju jaja, dok je drugima ukusnija s dodatkom pršuta, no najbitnije je zapravo pogoditi pravi omjer sastojaka kako bi bila upravo savršena. U nastavku donosimo naš omiljeni recept.
A ŠTO KAŽETE NA GAZPACHO OD LUBENICE?
Osim rajčica i krastavaca, dobru hladnu juhu možete napraviti i od lubenice. Tanjur takve juhe svojevremeno smo pojeli u restoranu Tač, a vlasnica Vesna Miletić tada nam je otkrila i tajnu pripreme. Lubenicu kombinira s krastavcima i svježim peperončinom, sve zajedno ubacuje u blender pa začini soli i paprom. Čini se kao dobra opcija kada vam ponestane ideja za lagani ručak ili večeru, a dobro znate da su baš svi za stolom ljubitelji sočne lubenice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....