Koliko ste puta nakon ručka ili večere poželjeli kakav jednostavan, kremasti kolač, a u ormariću sa slatkišima niste naišli na baš ništa što bi vas u tom trenutku moglo zadovoljiti, pa čak niti vrećicu gotove smjese za puding? Ne brinite, jer jednom kada otkrijete koliko je puding zapravo jednostavno napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje imate u kuhinjskom ormariću, neće vam više pasti napamet da kupujete gotova pakiranja. Najbolje od svega, uvijek ga možete aromatizirati omiljenim dodacima i učiniti još zanimljivijim.
Od suhih sastojaka trebat će vam tek kakao i šećer u prahu, prstohvat soli i gustin, a zatim i mlijeko te čokolada po izboru. Kombinaciji potom možete dodati i začine po želji, poput primjerice cimeta, vanilije, tonke, kardamoma, čilija ili papra, a ubaciti možete i maslac od lješnjaka ili drugih orašastih plodova, kokos, kockicu ili dvije tamne ili mliječne čokolade ili kakav drugi dodatak.
Kada je puding kuhan, poslužite ga samostalno, pospite tostiranim orašastim plodovima ili cvijetom soli, dodajte tučeno slatko vrhnje ili druge dodatke po želji i navalite na njega još vrućeg ili dobro ohlađenog. Također, iskoristiti ga možete i za pripremu kakvog jednostavnog kolača. Recept za čokoladni puding iz kućne radinosti potražite u nastavku.
Trebat će vam:
398 + 57 g mlijeka
2,5 žlice gustina
99 g šećera
56 g tamne čokolade, nasjeckane
3 žlice kakaa u prahu
1 žličica vanilije
prstohvat soli
Priprema:
U manjoj zdjelici dobro pomiješajte 57 g mlijeka i gustin i pustite da stoji sa strane. U posudu stavite 398 g mlijeka, šećer i nasjeckanu čokoladu, dodajte i kakao u prahu, vaniliju i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje dok se čokolada ne otopi. Dodajte mješavinu mlijeka i gustina i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Smanjite vatru i miješajte špatulom ili kuhačom dok ne dobijete željenu teksturu. Kuhajte još minutu do dvije ili dok puding ne počinje lijepo kliziti niz žlicu kada je ubacite u posudu. Kada se pojave mjehurići, a vi ste zadovoljni gustoćom, maknite s vatre i podijelite u četiri zdjelice. Pustite da se ohladi ili jedite toplo. Puding možete spremiti u hladnjak tako da ga prekrijete prozirnom folijom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....