Jastog na ribarski brudet

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 65 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 1 kg jastoga
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl vinskog octa
  • 1 jedna limenka pelata ili 3-4 zrele rajčice i 2 žlice pirea od rajčica (konšerve)
  • 4 srednje velika crvena luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 grančica peršina (list)
  • 4 dcl bijelog suhog vina

Priprema

1. korak

Na dnu veće posude na maslinovu ulju pirjajte luk rezan na rebarca pa dodajte usitnjeni češnjak i peršin. U međuvremenu jastoga vezanih kliješta kuhajte pet minuta u kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali i malo octa pa ga izvadite, narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk.

2. korak

Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezane svježe rajčice ili pelate, konšervu, sol i papar te preostali ocat. Neka se kuha oko pola sata na lagano uz protresanje (nikako miješanje!) otvorene posude. Začinite solju i paprom pa služite zajedno s prethodno skuhanim i ocijeđenim špagetima koje ćete dodati jastogu i pomiješati da se povežu s umakom.

3. korak

Naravno, špagete možete skuhati i u samom umaku kojem ćete dodati malo vode. Ovaj način je posebno zanimljiv ako brudet spremate na vatri ili žeravi jer će toplina ognjišta tijesto koje viri iz posude malo zapeći prije negoli potone i “popije” umak. Jastogu se, zbog kvalitete (gustoće) umaka, mogu tijekom zadnjih pola sata kuhanja dodati i manje lignje, ali također i kozice, škampi ili školjke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 18:48