okonomiyaki

Japanske palačinke s kupusom, mladim lukom, svinjetinom i slasnim umakom

 Berislava Picek/Cropix
Japanska majoneza koja se koristi za preljev intenzivnija i kiselkastija od europske zbog octa koji se koristi u njenoj izradi

Za četiri komada srednje veličine trebat će vam:

250 g kupusa

2 mlada luka

100 g svinjetine

pola žličice soli

četvrt žličice šećera

4 jaja

200 ml vode

1 žličica dashi temeljca

160 g brašna

bonito pahuljice

Za umak:

4 žlice umaka od rajčice ili kečapa

4 žlice Worcestershire umaka

2 žličice meda

2 žličice umaka od kamenica

Za posluživanje:

ukiseljeni đumbir

kewpie majoneza

Priprema:

Kupus narežite na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće. U 200 ml vode rastopite žličicu dashi praha da dobijete temeljac. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i dashi temeljac dok ne dobijete rijetko tijesto bez grudica. Svinjetinu narežite na tanke listiće i stavite sa strane. U četiri zdjelice ubacite šaku narezanog kupusa i mladi luk, dodajte jaje u svaku i dobro izmiješajte. Dodajte četvrtinu tijesta u svaku zdjelicu i ponovno promiješajte. Dobro zagrijte tavu pa izlijte smjesu te ju rasporedite u sloj debeo otprilike 2 cm. Na gornju stranu poslažite trakice svinjetine i bonito pahuljice. Kada se rubovi ispeku, s dvije lopatice preokrenite palačinku i prekrijte ju poklopcem da se pari (i peče) nekoliko minuta. Preokrenite palačinku da provjerite je li meso pečeno, a zatim ju prebacite na tanjur i prelijte umakom te poslužite s majonezom i ukiseljenim đumbirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:32