Za dva dana i cijelu obitelj

Ispecite pile s krumpirima toliko sočno i saftno da će spadati s kosti

Ovako pripremljena piletina, još ako je sporo pečena, prija topla i hladna, a ako joj uspijete odoljeti, bit će savršen obrok i za dva dana

Ljetni mjeseci idealni su za jednostavne, brze i lagane recepte, a neke od svojih omiljenih s nama je odlučila podijeliti te nas njima inspirirati i Ana Antunović, koje se mnogi sjećaju još iz popularnog televizijskog gastronatjecanja na kojemu je sudjelovala 2021. Danas Ana hrabro plovi poduzetničkim vodama, ali se ozbiljno posvetila i kreiranju vlastitih recepata koje rado dijeli na društvenim mrežama pod profilom @kuhana_i_pecena.

Kad kuha s piletinom, kaže nam, uvijek vodi računa da je bez antibiotika, pa iz tog razloga bira proizvode isključivo jednog proizvođača.

"Međimursko pile moj je uistinu jedini izbor kad je riječ o piletini jer, kao dijete odraslo na farmi, iznimno cijenim konstantnu kvalitetu mesa, a to i dobijem u svakom pakiranju. U zimskim mjesecima češće biram cijelo pile, koje se polagano peče u raznim varijantama, a kad zatopli, tada biram pileći file, prsa ili krilca jer su mi omiljeni u svim kombinacijama", govori nam Ana otkrivajući kako nam je prvo - kao ideju za obiteljski ručak, večeru ili obrok za dva dana - pripremila cijelo pile pečeno u pivu s krumpirima i povrćem, što možete pogledati i u videu u nastavku.

Cijelo pile je, ako pitate Anu, najbolji izbor jer se može jesti toplo i hladno, a otkrila nam je ideju za pile koje će ostati sočno čak i dan nakon pečenja, naravno, ako ga odmah ne pojedete.

"Iako je pile pečeno u pivu, ne znači da je i pijano, ali je jako ukusno. Možda niste znali, no enzimi iz piva omekšavaju meso, a pivo piletini daje i izvrstan okus. Ovog puta pripremamo pile, mlade krumpire i korjenasto povrće, sve podlijevamo pivom te lagano pečeno u zatvorenoj posudi. Rezultat je mekano i sočno pile te preukusno povrće kao prilog, uz tek blagu notu hmelja jer je pivo tijekom pečenja ishlapilo, no njegov okus je ostao", otkriva Ana i u nastavku ostavlja recept za ovo joj drago jelo.

image

Ana Antunović pripremila nam je pečeno pile po svom omiljenom receptu

Darko Tomaš/Cropix

PEČENO PILE (CIJELO) U PIVU S MLADIM KRUMPIROM

Trebat će vam:

1 cijelo Međimursko pile
1 - 2 limenke piva po izboru
1 kg mladih krumpira
3 mrkve
1 korijen pastrnjaka
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
svježi timijan
sol, papar

image
Darko Tomaš/Cropix

Priprema:

image
Darko Tomaš/Cropix

KORAK 1. Pile premažite maslinovim uljem, soli i paprom i pustite da se kratko marinira.

image
Darko Tomaš/Cropix

KORAK 2. Do tada očistite krumpir, ako je mladi i domaći možete ga peći s korom, a prethodno ga samo dobro isperite. Mrkvu i pastrnjak očistite pa narežite na kolutiće, pa isto napravite i s lukom i češnjakom.

image
Darko Tomaš/Cropix

KORAK 3. Stavite pile u pekač, a krumpire i povrće rasporedite oko njega, te sve zalijte pivom.

SAVJET VIŠE: Za pečenje cijelog pileta najbolje je koristiti keramički pekač, ali isti efekt možete dobiti i ako sve pokrijete aluminijskom folijom i dobro zatvorite.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

KORAK 4. Dodajte aromatično bilje, najbolje timijan i ružmarin. Pile se peče na 200 stupnjeva, ukupno oko sat i pol, no potrebno ga je tijekom pečenja provjeriti te podliti pivom ako sve ishlapi.

image
Darko Tomaš/Cropix

KORAK 5. Zadnjih 20 minuta pecite otklopljeno na 180 stupnjeva. Pile zatim izvadite iz pećnice, prebacite na veliki tanjur i prelijte saftom od pečenja pa servirajte uz njega pečeni krumpir i mrkvu ili drugi prilog po izboru.

image
Darko Tomaš/Cropix


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:42