RADIMO PAVLOVU

Iskoristite sezonu bobičastog voća i već danas napravite jednu od omiljenih ljetnih slastica

 Berislava Picek/Cropix/
Pavlova je jedna od onih slastica kojima je u svako doba godine teško odoljeti, a najviše je ipak volimo u ljetnim kombinacijama

Za meringu će vam trebati:

5 bjelanjaka (sobne temperature)
240 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pola žlice bijelog vinskog octa
1 žlica gustina

Za kremu:

350 ml vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta od vanilije
2 - 3 žlice šećera u prahu

Za nadjev:

borovnice
crni ribizl
ogrozd
kupine
menta

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. Lim u kojem ćete peći meringu obložite papirom za pečenje. Radi lakšeg oblikovanja meringe nacrtajte željeni oblik torte. U ovom slučaju je pravokutna forma 30x19 cm. Bjelanjke stavite u duboku posudu, dodajte prstohvat soli te miksajte dok se sve dobro ne zapjeni. Zapjenjenim bjelanjcima polako dodajte šećer uz neprestano miksanje. Kada ste dobili čvrstu, glatku i sjajnu smjesu, dodajte ocat i gustin i sve dobro izmiješate. Špatulom nanesite meringu za prethodno iscrtani oblik. Rubovi neka vam budu malo viši od sredine jer kasnije morate dodati kremu i nadjev. Stavite u pećnicu i pecite 90 minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja. Nakon 90 minuta ugasite pećnicu, otvorite vrata i pustite da se još 15 minuta meringa suši u pećnici. Dok se tijesto hladi pripremite voće. Operite ga i dobro obrišite kuhinjskim ručnikom. Tekućina može omekšati meringu i forma kolača lako se izgubi. Istucite vrhnje za šlag, dodajte šećer i ekstrakt vanilije. Hladnu beze koru lagano odvojite od papira za pečenje te prebacite na tanjur za serviranje. Na meringu nanesite tučeno vrhnje te rasporedite voće po vrhu. Dodajte koji listić mente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 07:33