Mnogi uživaju u moslovačkom specijalitetu, mekanim jastučićima punjenim sirom kojeg nazivaju - vanjkuši. No u nekim slavonskim i baranjskim selima za vanjkuše imaju malo drugačiji recept - onaj slatki.
Sasvim smo sigurni kako će vas ovaj tekst, kao uostalom i recept, vratiti u neka davna vremena, kad ste s roditeljima išli u posjet obitelji ili prijateljima u Slavoniju i probuditi lijepe uspomene.
BARANJSKI VANJKUŠI
Trebat će vam:
Za tijesto:
200 g maslaca
300 glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
naribana korica pola limuna
200 grama svježeg sira
Punjenje i posip:
domaći pekmez od šljiva ili marelica
šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
U zdjeli dobro umijesite sve sastojke kako biste dobili tijesto, pa ga gotovog omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike pola centimetra i režite na pravokutnike.
Na jednu polovicu pravokutnika stavite pekmez, a drugom polovicom preklopite. Rubove pritisnite vilicom kako pekmez ne bi iscurio.
Na namašćeni lim stavite vanjkuše te ih pecite 15 - 20 minuta na 180 °C, točnije dok lagano ne porumene. Tople vanjkuše posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....