Hobotnica ispod peke

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 75 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 2 kg hobotnice
  • 2 kg krumpira
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 2 veća crvena luka
  • 1 vezica peršina

Priprema

1. korak

Hobotnicu od dva kilograma najbolje je zamrznuti preko noći pa ju sutradan odmrznuti (da omekša).

2. korak

Prije pripreme dobro ju je malo blanširati u kipućoj vodi pa dobro ocijediti. (Hobotnica se viška morske vode može riješiti i ako ju se prije pripreme malo popeče na gradelama.)

3. korak

U nauljenu posudu za peku stavite narezanu hobotnicu i krumpir (po volji možete dodati luk) pa sve dobro pomiješajte, pokrite prethodno malo na vatri ugrijanom pekom i zagrnete dobrom žeravom.

4. korak

Nakon 45 minuta otvorite peku i odlijte (i sačuvajte) višak tekućine. Ponovo poklopite i pecite još 20 minuta.

5. korak

Nakapajte maslinovim uljem, po potrebi podlijte sačuvanom tekućinom, pa začinite paprom i svježe narezanim listom peršina.

6. korak

Ako je krumpir gotov, a hobotnica mekana, poslužite odmah, a ako nisu gotovi, manje pečene dijelove stavite na vrh, poklopite pekom i držite još desetak minuta.

7. korak

U pravilu se hobotnica ne soli jer pušta more i slana je. Vodite brigu da umaka (tekućine) mora biti dovoljno da se hobotnica ne isuši pa kod podlijevanja prije završnog pečenja po potrebi dajte i malo bijelog vina.

Pripremio: Zlatko Gall

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 17:10