Nakon što smo vam otkrili njihova dva recepta za dvije divne slastice koje svojim okusom i mirisom prizivaju jug, ovoga su nam puta iz poznatog zagrebačkog ribljeg restorana Bota Šare ustupili recept za jelo koje možete servirati baš u svakoj prigodi. Riječ je o fritulama, ali u mnogima neočekivanoj izvedbi, jer smo ih - kako vjerojatno i sami činite - naviknuli pripremati i jesti slatke. Ovoga puta u njih dodajte dimljenu ribu, kao u ovom poznatom zagrebačkom restoranu, koji svoje lokale ima i u Dubrovniku, Malom Stonu te Splitu, te ih poslužite kao toplo ili hladno predjelo ili, pak, glavno jelo. Tada uz njih prethodno servirajte riblju juhu ili namaz s domaćim kruhom, a potom i kakvu dobru sezonsku salatu. No, ako se nađete u njihovom restoranu, možete ih kombinirati uz, primjerice, lagano flambirani sasimi od dry age tune na rikuli i motru ili fantastičan ragu od odležane dry age tune.
Recimo još i kako, u originalu, Bota Šare ovo jelo priprema s dimljenim morskim golubom, no ako ga ne možete pronaći, možete posegnuti i za dimljenom tunom ili drugom ribom po izboru. A da je ovo jelo doista jednostavno pripremiti, možete se i sami uvjeriti u nastavku, gdje vam ostavljamo njihov recept. Vodite računa da su ove mjere za predjelo, želite li dobiti veću količinu, sastojke jednostavno udvostručite.
RIBLJE FRITULE
(za 4 osobe, kao predjelo)
Trebat će vam:
25 dkg brašna
10 dkg dimljenog morskog goluba
½ čajne žlice kvasca
0.5 dcl pive
2 dcl vode od kuhanog dimljenog morskog goluba
5 dkg krumpir
sol i papar, po ukusu
Priprema:
Dimljenog morskog goluba skuhajte u vodi, zatim ohladite i narežite na sitne komade. Vodu nemojte baciti!
Krumpir narežite na kockice i skuhajte te, kada je kuhan, pripremite pire.
U brašno dodajte hladnu vodu od kuhanog morskog goluba i pivu te sve sjedinite s pireom i narezanim golubom te začinite po želji. Formirajte kuglice i pržite u vrućem ulju.
Servirajte s tartar umakom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....