ZA POD ZUB

Gužvara je klasik koji može napraviti svatko i zahtijeva samo pet minuta posla! Najbolja je topla uz čašu kefira ili jogurta

Kada se u ovim jesenskim danima zaželite nečeg finog, toplog i utješnog, gužvara je najjednostavniji način da do toga i dođete

Vjerujem da ste za gužvaru već svi čuli. Ja je se nekako rijetko sjetim i od jela s istim sastojcima najčešće radim štrudle i zvrkove. No, ovih mi je dana, dok me hladan jesenski vjetar šamarao u vožnji biciklom, na pamet pala upravo mekana unutrašnjost i hrskava korica sočne gužvare koja bi mi, kao kontrast toj hladnoći, u tom trenutku bila baš krasna utjeha. I kako to obično ide, jednostavno sam je morala pripremiti.

Princip je jednostavan: na dno ide podloga koja će cijelu stvar držati na mjestu, u sredinu zgužvane kore sa sirom, a na vrh još jedna kora, kako bi sve izgledalo urednije. Doslovno 10-ak minuta posla i još 30-ak čekanja da se ispeče.

image
Lidija Lončarić/

Najdraža mi je uz domaći kefir, onako pikast i blago kiselkast, a poseban mi je gušt idućeg dana ponijeti je na posao, pa komad po komad grickati za doručak, ručak i užinu. Za one koji uvijek ispred slanog biraju slatko, odlična je i s malo šećera po vrhu. Takve, nažalost, ja nikada neću razumjeti, ali kako se kaže, ima nas doista svakakvih. I srećom, gužvaru svi znamo i možemo pripremiti!

image
Lidija Lončarić/

Gužvara sa sirom

Trebat će vam:
7 kora za savijače
20 g maslaca
250 g svježeg sira
4 žlice vrhnja ili grčkog jogurta
1 jaje
sol
mineralna po želji
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte sir, sol, vrhnje ili jogurt, jaje, dvije žlice otopljenog maslaca i po potrebi i želji malo mineralne vode. U posudu za pečenje ubacite maslac, ubacite je u pećnicu i zagrijavajte na 200 stupnjeva Celzijevih. Kada se maslac otopi, prebacite ga u posudicu i njime premažite jednu koru za savijače. Preklopite je, ponovno premažite pa još jednom preklopite i premažite. Stavite na dno posude. Postupak ponovite s još jednom korom i stavite je u posudu za pečenje. Četiri iduće kore premažite maslacem i zgužvajte ih pa ih stavite u posudu za pečenje. Preko njih prelijte smjesu od sira i pobrinite se da uđe u svaki džepić. Na kraju zadnju koru premažite maslacem i preklopite je kao prve dvije pa stavite na vrh. Ubacite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Kratko ohladite pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 02:48