Treba vam:
1 kg krumpira
2 velika luka srebrenca
5-6 režnjeva češnjaka
60 ml maslinova ulja
2 žličice soli
1 žličica sušene majčine dušice
120 ml kiselog vrhnja
950 ml pilećeg temeljca
1,5-2 žličice alkoholnog octa
papar
Za posipanje:
kiselo vrhnje
mladi luk
kopar
malo maslinova ulja
Priprema:
U lonac s debelim dnom ubacite oguljene, očišćene i na tanke ploške narezane krumpire, na ploške narezan luk, grubo usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, sol, majčinu dušicu i šalicu vode. Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri od 12 do 18 minuta, povremeno miješajući i prilagođavajući temperaturu prema potrebi da povrće ne posmeđi. Kuhajte dok luk ne postane vrlo mekan i proziran. Dodajte pileći temeljac, ponovno poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša i ne raspadne se, dodatnih 15-ak minuta. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje. Štapnim blenderom miksajte juhu u loncu dok uglavnom ne bude glatka, ali neka ostane koji komadić krumpira. Umiješajte dvije žličice octa i ½ žličice svježe mljevenog crnog papra u juhu i ponovno zagrijte na srednje jakoj vatri, često miješajući. Pazite da bude vruća, ali da ne bude mjehurića u juhi jer bi predugo kuhanje moglo zgrušati juhu. Probajte i prema želji začinite s još soli i/ili papra. Prilikom serviranja svaki tanjur juhe prelijte s malo kiselog vrhnja i pospite mladim lukom i koprom. Dovršite maslinovim uljem.