NA ŽLICU

Gusta, bogata i zasitna: zašto ovih dana ne biste napravili juhu s gljivama i heljdom?

 /Arhiva Varaždinske županije
U knjizi "Varaždinska heljda" Romana Ozimeca pronašli smo recept za dobru, zasitnu juhu

Trebat će vam:

100 g domaćih kobasica

300 g svježih vrganja

jedna manja glavica luka

dva češnja češnjaka

1 dcl kiselog vrhnja

lovorov list

100 g heljdine kaše

manja svježa paprika

feferoni

peršinov list

crvena paprika u prahu

sol, papar

Luk i svježu papriku sitno narežite i pirjajte. Kad je napola pirjano, dodajte narezane vrganje i kobasice narezane na ploške, zalijte hladnom vodom i pustite da se sve zajedno lagano kuha. Hajdinu kašu posebno skuhajte i dodajte juhi. Dodajte sol, mljevenu papriku, feferone, češnjak i još malo prokuhajte. Na kraju dodajte sjeckani peršin, maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje.

Savjet! Kobasice možete i skuhati pa narezati, a u vodi od kobasica skuhati kašu.Juhu možete pripremiti i bez kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 07:42