GREJP

GORAK DODATAK SLATKIM KOLAČIMA: Kuglof s makom, jogurtom i grejpom

Grejp, koji je porijeklom s Barbadosa, gdje su ga u 18. stoljeću nazivali “zabranjeno voće”, biljka je iz porodice agruma, a drvo zimzelenih listova može narasti i do šest metara.

Sastojci:

2 grejpa
140 g jogurta
1/2 žličice maslaca
3 jaja
225 g šećera
3 žlice orahova ulja (ako ga nemate, može i obično)
225 g brašna
4 žličice maka
100 g šećera u prahu
šaka pistacija

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Otopite maslac. Oblik za pečenje dobro namastite i posipajte oštrim brašnom. Ako kolač pečete u nekom drugom kalupu, bez uzorka, svakako ga obložite papirom za pečenje. U posudi mikserom pomiješajte 3 jaja sa šećerom, dodajte orahovo ulje, jogurt te brašno koje ste prosijali s praškom za pecivo. Grejp dobro operite, naribajte koricu, iscijedite sok pa dodajte u smjesu s makom. Tijesto prelijte u kalup i stavite u pećnicu na 40 minuta. Čačkalicom probodite tijesto. Ako se hvata za nju, nastavite peći. Izvadite ga iz pećnice, hladite u kalupu petnaestak minuta, potom ga izvadite iz kalupa. Nasjeckajte pistacije. Iscijedite sok drugog grejpa, pomiješajte ga sa šećerom u prahu i prelijte preko još toplog kolača. Dok se glazura još nije stisnula, posipajte nasjeckanim pistacijama. Pustite da se kolač dokraja ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 14:54