Osim blagdanskog veselja i kupovine poklona, kraj prosinca i ove je godine vrijeme za pregled onog što smo u posljednjih 12 mjeseci stvarali. Tako osim uspjeha koje smo postigli, dragih ljudi koje smo sreli, suradnji koje smo ostvarili i priča koje smo napisali, svake godine iznova pregledavamo i recepte po kojima smo kuhali, a koji su se upravo vama svidjeli najviše. Izdvojili smo 10 najpopularnijih, onih na koje ste klikali, a zatim i po kojima ste kuhali najčešće te ih ostavljamo u nastavku.
FRITULE POZNATOG CHEFA
Na vrhu liste najpopularnijih recepata za slastice koje smo objavili ove godine nalazi se onaj za babine fritule koji je na Instagram profilu brenda Neka jedu kolače, slastičarke Ivane Čuljak, podijelio chef i poznato televizijsko lice - Melkior Bašić.
BABINE FRITULE PO RECEPTU MELKIORA BAŠIĆA
BUHTLE S TRI VRSTE PUNJENJA
Prošle godine s vama smo podijelili i recept za buhtle s tri vrste punjenja. Punili smo ih džemom, nadjevom od slatkog sira i čokoladnom kremom s lješnjacima, a rezultat su bile meke, lagane, prozračne slatke loptice koje su vas, čini se, potpuno osvojile.
PORILUK NA 3 NAČINA
Poriluk je inače jedna od najzapostavljenijih namirnica, no svejedno je našao mjesto na našoj listi. Kuhali smo slasnu pastrvu punjenju porilukom, galette s krumpirom i pistacijom te polpete koje i sami s vremena na vrijeme volimo ponoviti pa još jednom dokazali da poriluk može biti itekako zahvalna namirnica vrijedna pažnje.
OMILJENI GRAH
Od poriluka nije daleko niti naš recept za gravče na tavče. Zapisali smo ga na putovanju Makedonijom, a u tekstu poveznicu na koji ostavljamo u nastavku, donosimo i savjete poput onog koju vrstu graha je najbolje koristiti te čime je najbolje započeti kuhanje kako bi doživljaj bio potpun.
KAKVE SLASTICE!
Na listi najpopularnijih recepata našle su se i ljetne slastice koje, ako u zamrzivaču imate koju vrećicu domaćeg voća, možete pripremiti i danas. Čokoladna torta sa šumskim voćem hit je na svakom stolu, a preokrenuti kolač s borovnicama prejednostavan je za pripremu. Damski kapric obožavaju baš svi, dok su monte kocke slastica koju, priznajemo, još nikad nismo odbili. Na kraju, tu je i recept za nimalo zimski, ali svakako omiljeni klasik među slasticama - ledeni vjetar.
VRIJEME JE ZA SARMU
Kada smo nedavno objavili priču o legendarnoj Mariji Cafuk i njezinoj sarmi, istog trena, čini se, njezinim smo receptom osvojili i vas. Marija je, naime, peta generacija poljoprivrednika u obitelji, završila je ekonomski fakultet, radila u velikom poduzeću i naposljetku se vratila polju. Otad do danas ni sama ne zna koliko je sarmi smotala, no kod nje je to zaokružen ciklus - od uzgoja vlastitog sjemena za varaždinsko zelje, do sarme na tanjuru. Upravo zato, kada recept stiže iz takve, provjerene ruke, svakako ga vrijedi dobro proučiti i spremiti.
RECEPT ZA MARIJINU SARMU POTRAŽITE OVDJE
KNEDLE SA ŠLJIVAMA
Početkom ljeta posjetili smo, pak, Rakov potok i OPG Franja, mjesto gdje nastaju najbolje kupovne knedle. Rade se ručno, a slastičarka koja sa svojim timom stoji iza velikog broja proizvoda pod brendom Coprnica, otkrila nam je i svoj provjereni recept. Od tada knedle na ovaj način radimo i kod kuće i baš uvijek uspiju baš kako treba.
MEĐIMURSKA ZLEVANJKA NAJBOLJE SLASTIČARKE NA SVIJETU
Kada smo svojevremeno posjetili Mašu Salopek, najbolju slastičarku na svijetu za 2021. godinu prema izboru The Best Chef, na njezinom radnom mjestu u Hiši Franko, slovenskom restoranu koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, zamolili smo je da nam otkrije recept za svoju međimursku zlevanjku. Svojim nas je receptom odmah osvojila, a njezina je zlevanjka ostala sočna i svježa čak i idućeg dana kada smo je ponijeli na planinarenje. Prepoznali ste to i sami te ste upravo ovaj jednostavan kolač ove godine često pretraživali na našem webu.
POGAČICE SA SIROM ZA BLAGDANSKA DRUŽENJA
Ove godine veliki hit bile su i brze pogačice sa sirom. Bez obzira pripremate li kućni blagdanski tulum ili samo želite grickalicu uz film, uvijek su dobra ideja, a ovih dana poslužiti ih možete i uz kakvu riblju paštetu. Također, bit će i odličan dodatak stolu za novogodišnje slavlje.
CHEESECAKE NA AUSTRIJSKI
I na kraju, među najpopularnijim receptima ove godine našao se i austrijski cheesecake ili Topfentorte. Radi se o torti s bogatom kremom između dva sloja sočnog biskvita, a recept za ovaj kremasti desert s nama je podijelila naša suradnica Slavica Šagolj.