Pan Bagnat naziv je za francuski sendvič od tune koji se najčešće opisuje kao Nicoise salata upakirana između dvije kriške kruha. Dolazi iz Nice u Francuskoj i sastoji se od okruglog kruha ili peciva, tvrdo kuhanih jaja, maslina, tune i još nekoliko, ako pitate Francuze, strogo propisanih dodataka.
SENDVIČ KOJI IMA SVOJU UDRUGU I SLUŽBENU STRANICU
Svakako je zanimljivo dodati da, baš kao i velik broj francuskih specijaliteta, i iza ovog jela stoji organizacija koja ga brani i daje točne smjernice kako se on mora pripremati. Organizacija Commune Libre du Pan Bagnat ima i svoju stranicu gdje se mogu pronaći točni sastojci od kojih se sendvič radi, ali i obavijesti o, primjerice, okupljanjima posvećenim upravo ovom jelu.
"Ova zajednica postoji od 1991. godine i posvećena je slijeđenju jedinstvene politike: okupljanju onih koji Pan Bagnat smatraju autentičnim blagom kulturne i kulinarske baštine našeg lijepog grada Nice. Ovdje smo da sačuvamo Pan Bagnat od ironičnog naziva ‘sendvič od povrća‘“, stoji na službenim stranicama.
A KAKO JE NASTAO?
Vjeruje se da je Pan Bagnat nastao tako što su kućanice u Nici stari kruh, kako ga ne bi bacile, stavljale ispod vode. Zahvaljujući tome, sendvič je i dobio ime, jer ‘pan bagnat‘ znači ‘okupani kruh‘. Takav kruh najčešće se dodavao salatama pa je tako nastala i Nicoise salata ili kombinacija luka, maslina, inćuna, rajčice i nekoliko drugih, uglavnom domaćih sastojaka. Tunu i jaja, koji se danas dodaju salati i sendviču, u jela su dodavali samo oni imućniji.
KAKO SE RADI OVAJ SENDVIČ?
Upravo zahvaljujući poznavanju pripreme Nicoise salate, mnogi su se zaljubili u Pan Bagnat, jer dakle, predstavlja omiljenu salatu upakiranu između dvije kriške peciva. Naravno, sendvič se može pripremiti i u slojevima, ali miješanje svih sastojaka u zdjeli jednostavniji je i lakši način. Najvažnije je ionako da su sastojci svježi i kvalitetni i da originalni Pan Bagnat možete pojesti samo u Nici, sve ostalo mogu biti samo sendviči inspirirani ovim francuskim specijalitetom.
Za pripremu će vam trebati kruh koji ste natrljali češnjakom, tuna, na tanke ploške narezana rajčica, dozvoljene su i tanke ploške rotkvice, maslinovo ulje, sjeckane ili cijele crne masline, kuhano jaje, sol i papar. Dodatno, u sendvič možete staviti i bosiljak, malo poveruna ako su vam pri ruci te, po želji, inćune. Sve sastojke pomiješajte i stavite između dvije kriške kruha. Ako slažete slojeve, najbolja opcija bit će na dno staviti sjeckane masline, zatim tunu, rajčicu, jaje, inćune i mladi luk.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....