INSPIRIRAN FRANCUSKOM KUHINJOM

Fini gulaš s crnim vinom i mekanom govedinom, odličan je i dan kasnije

Francuski goveđi gulaš je ono jelo koje se kuha polako, a od kojega zamiriše cijela kuća

Francuski goveđi gulaš

Trebat će vam:

700 g govedine (kockice)

2 žlice brašna

2 mrkve (na kolutiće)

1 luk (sjeckani)

2 češnja češnjaka

200 g šampinjona

150 g slanine

2 šalice crnog vina

1 šalica goveđeg temeljca

lovor, timijan, sol, papar

maslac ili ulje

Priprema:

Govedinu posolite, popaprite i pospite brašnom, a zatim je kratko zapecite u vrućem loncu ili tavi dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Na istoj masnoći prepržite slaninu dok ne postane hrskava, a zatim dodajte luk i mrkvu i pirjajte dok luk ne postane staklast, a mrkva lagano ne omekša. Dodajte češnjak i gljive te kratko popržite da se razvije aroma. Vratite meso u lonac, podlijte crnim vinom i goveđim temeljcem, dodajte lovor, timijan i začinite po želji solju i paprom. Pustite da gulaš polako krčka na laganoj vatri oko dva sata, povremeno promiješajte i po potrebi podlijte dodatnim temeljcem ili vinom. Kada je meso mekano i sočno, uklonite lovor i poslužite uz kremasti pire krumpir, preliven ukusnim umakom iz lonca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 07:42