Statistike kažu kako u Hrvatskoj, bez obzira što smo mediteranska zemlja, jedemo premalo ribe i plodova mora. Stoga mi redovito kroz tjedan donosimo ideje za jednostavna i ukusna jela, ne bismo li barem nekoga s vremena na vrijeme potaknuli da umjesto za mesom posegne za namirnicama iz mora. No to, naravno, ne isključuje da ih pripremiti i jesti možemo i svaki drugi dan u tjednu, već kako vam dozvoljava vrijeme, ponuda s obližnje ribarnice ili koće te kućni budžet...
Ako se vaše riblje jelo uglavnom svodi na to da ribu pržite na tavi ili pečete u pećnici, što vam više nije toliko privlačno, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja za riblja jela na žlicu kojih se mi ne možemo zasititi. A dobra su ne samo zato što su bezobrazno ukusna, već i zato što se, za razliku od pečene ribe, mogu jesti i kad ih ostane za još tanjur ili dva, bez da izgube na okusu i kvaliteti.
BRUDET S GRMALJIMA I ŠKRPUNIMA
po receptu chefa Vjeke Bašića
Trebat će vam:
6 grmalja
1 kg ribe škrpuna (bodeč, škarpoč, škrpoć…)
2-3 žlice maslinova ulja
stabljika divljeg poriluka
3 veća luka
5 rajčica
2-3 žlice domaćeg octa
1 žlica crvene slatke paprike
1 žličica čili po želji
200 ml umaka od rajčice
500 g krupne tjestenine
Priprema:
U plitkom loncu zagrijte maslinovo ulje u koje ste ubacili stabljike divljeg poriluka što raste na obali. Dodajte krupno narezani luk i sve skupa pirjajte. Izvadite stabljike van iz lonca pa ubacite usitnjenu rajčicu i ribu te podlijte vinom i temeljcem te dodajte ocat. Dodajte malo crvene slatke paprike i po želji čilija te pustite da na jakoj vatri krčka 30 minuta bez miješanja dok se umak ne reducira. Dodajte prerezane grmalje, kao i umak od rajčica te još malo kuhajte. Sa strane skuhajte tjesteninu i ubacite u lonac s brudetom. Pustite da 7-8 minuta jelo odmara prije serviranja.
Savjet chefa: Brudet se nikada ne miješa kuhačom jer se tako uništi riba, nego se priprema na jakoj vatri koja svojom toplinom miješa ulje i vodu, čemu možete pomoći povremenim protresanjem lonca.
GULAŠ S LIGNJAMA I SLANUTKOM
po receptu Nastasje Chiare Petrić
Trebat će vam:
oko 500 g lignji
1 veliki crveni luk
1 paprika
2 mrkve
5 češnja češnjaka
1 žličica suhog ružmarina
2 lovorova lista
1 konzerva nasjeckane rajčice
1 žlica reduciranog aceta balsamica
3 žlice kvasine
400 g skuhanog slanutka
4 suhe šljive bez koštica
2 žličice kapara
sol i papar
svježi peršinov list
maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovu ulju na laganoj vatri prodinstajte nasjeckani luk, papriku i mrkvu. Zatim protisnite češnjak, dodajte ružmarin i lovorov list, kratko zapecite pa stavite lignje narezane na tanke kolutiće, a krakove ostavite cijele. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri pa dodajte preostale namirnice: nasjeckanu rajčicu, aceto, kvasinu, kapare, isprani slanutak i šljive narezane na sitne kockice. Posolite i popaprite, ulijte oko dvije šalice vode i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Na kraju dodajte još malo vode ako je pregusto, još kvasine po želji, začinite sitno nasjeckanim peršinom i servirajte toplo s maslinovim uljem uz palentu.
Više savjeta uz ovaj recept potražite ovdje.
OTOČKA GREGADA
Po receptu legendarne splitske konobe Hvaranin
Trebat će vam:
2 kg bijele očišćene oborite ribe (kovač, raža, škarpina, kokot)
2 kg luka
2 kg krumpira
1 glavica češnjaka
2-3 vezice lista peršina
300 ml maslinova ulja
1 l vode ili ribljeg temeljca
sol i papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk očistite i narežite na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite kriške krumpira i opet začinite. Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolje od glava od gofa) tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.
Korak po korak recept s galerijom potražite ovdje, a cijelu priču našeg kolege Zorana Šimunića Šime na ovoj poveznici.
RIBLJI CURRY S OSLIĆEM I JADRANSKIM KOZICAMA
po receptu Nastasje Chiare Petrić
Trebat će vam:
3 glavice luka
1 veća crvena paprika
2 srednje mrkve
3 veća češnja češnjaka
1 komad svježeg đumbira (veličine palca)
1 žlica ghee maslaca
1 žlica curry praha
1 žličica kurkume u prahu
1 žličica kumina u prahu
½ žličice kajenskog papra ili chilija u prahu
1 žličica soli
100-200 ml temeljca od škampi
1 konzerva sjeckane rajčice
1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
500 g smrznutih fileta oslića
1 manje pakiranje smrznutih jadranskih kozica
stručak svježeg peršinovog lista
riža po izboru
Priprema:
Odledite kozice i ribu koju narežite na manje komade. Očistite luk, papriku, mrkvu, češnjak i đumbir, stavite u sjeckalicu i izblendajte sve skupa što sitnije. Na ghee maslacu na vrlo laganoj vatri dinstajte povrće oko 15 minuta. Zatim dodajte mljevene začine, pecite sve još par minuta pa stavite temeljac, rajčicu i kokosovo mlijeko te na laganoj vatri povremeno miješajte oko sat vremena. Kada je umak kuhan, stavite morske plodove i kuhajte oko 10 minuta. Servirajte jelo posipano sa svježe sjeckanim peršinom i rižom.
PAŠTICADA OD TUNE
po receptu Nastasje Chiare Petrić
Trebat će vam:
500 g fileta tune
1 veći luk
2 mrkve
2 režnja češnjaka
1 manja paprika
1 šaka žutih grožđica
2 dcl bijelog vina
2 lovorova lista
¼ žličice mješavine aromatičnih začina (klinčić, cimet, muškatni oraščić, i sl.)
3 velike i zrele rajčice
2-3 žlice svijetlog aceta balsamica (ili domaće kvasine)
Priprema:
Tunu s obje strane zapecite u velikom gusenom loncu na maslinovu ulju. Izvadite ju i ostavite sa strane, a u lonac dodajte povrće koje ste prethodno očistili i narezali na veće komade. Dobro ga propirjajte na srednje jakoj vatri, a zatim ulijte vino, dodajte grožđice, lovor i začine te zrele rajčice narezane na komade. Sve zajedno kuhajte 15- ak minuta. Nakon toga dodajte filete tune, vodu da prekrije sve sastojke i kvasinu pa kuhajte dok ne ispari barem pola količine vode. Potom izvadite tunu i lovorov list te izblendajte umak. Jelo poslužite s kuhanom ili pečenom palentom i svježe sjeckanim peršinom, a stavite li dovoljno toča, bit će baš kako i želimo - riblje jelo na žlicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....