PROVJERENI RECEPTI

Dosta vam je pečenja? Ova jela na žlicu dižu iz mrtvih

Nakon bogatog blagdanskog stola jedino što nam treba je toplo i ukusno jelo na žlicu koje će obožavati svi ukućani

Najeli smo se pečenja i vrijeme je za utješna jela na hladne zimske dane koja se jedu na žlicu. Uz krišku toplog svježeg, a može i tek tostiranog kruha, ova jela biti će idealan izbor za obiteljski ručak, ali i ako očekujete goste koji će zasigurno uživati u provjerenim receptima.

JANJEĆI GULAŠ

image
Cropix/

Trebat će vam:
1 - 1,5 kg janjetine
500 g kuhanog slanutka
3 - 4 glavice luka
1 - 2 korijena peršina
1 veća mrkva
manji komad celera
3 češnja češnjaka
2,5 dl crnog vina
1,5 dl pasirane rajčice
peršinov list
1 grančica ružmarina
3 - 4 lovorova lista
1/2 žlice mljevene crvene paprike
ljuta papričica po želji
sol
papar
maslinovo ulje
2 žlice soja sosa

Priprema:
Slanutak namočiti obavezno preko noći, što se slanutak dulje moči, to će se kraće kuhati. Na maslinovu ulju zažutiti nasjeckan luk pa dodati na komadiće narezano korjenasto povrće. Kratko prodinstati pa u lonac staviti na kockice narezano meso i kratko ga popržiti. Uliti potom vodu, ubaciti lovor, ružmarin, nasjeckan češnjak i ostaviti da se kuha na laganoj vatri. Na pola kuhanja dodati pasiranu rajčicu, vino te vode ili temeljca do željene gustoće. Gulaš ne smije biti rijedak. Ostaviti da se kuha barem dva sata dok meso potpuno ne omekša. Pred kraj dodati peršinov list, slanutak i preostale začine, a na samom kraju soja sos. Promiješati i ostaviti da malo odstoji prije posluživanja.

VARIVO OD PORILUKA SA SUHIM REBARCIMA

image
Cropix/

Trebat će vam:
4 - 5 poriluka
2 srednje velika krumpira
svinjska mast
sol
papar
malo mljevene crvene paprike
2 - 3 češnja češnjaka
suha svinjska rebra

Priprema:
Suha rebra skuhajte u loncu. U drugi lonac stavite oko litru, litru i pol vode i pola žlice masti. Poriluk dobro operite i narežite na prst široke komade. Krumpir ogulite. Kada voda uzavrije, u lonac stavite poriluk zajedno s krumpirom narezanim na kockice. Kuhajte dok povrće ne omkeša pa na kraju začinite solju i paprom te napravite laganu zapršku od masti, češnjaka, mljevene crvene paprike i malo brašna pa dodajte u varivo. Poslužite s kuhanim rebarcima.

TRIPICE NA ŽLICU

image
Cropix/

Trebat će vam:
500 g kapule
1 kg junećih tripica
1 kg krumpira
½ dcl varenika
peršinov list
cimet
muškatni oraščić
koncentrat rajčice
sol
papar

Priprema:
U teću staviti ulje ili još bolje mast, a na nju nasjeckani luk. Kada on omekša, dodati kuhane tripice i kratko ih propirjati. Uliti vode da se sve dobro pokrije i kuhati oko 70 minuta. Dodati začine. Na kraju dodati izrezane krumpire. Prije posluživanja pokapati s malo limunova soka i posuti ribanim tvrdim sirom tipa parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. siječanj 2025 17:46