Recepte pripremila: Slavica Šagolj
S boravkom često cijele obitelji u izolaciji, sve su se obaveze sabile u četiri zida naših domova pa mnogi, iako rade od kuće, nemaju dovoljno vremena kako bi se svakodnevno posvetili dugotrajnom kuhanju i pripremi obroka. Dodamo li tome smočnice pune namirnica od kojih možemo raditi bogate juhe, variva, paprikaš i gulaše, odlučili smo da je pravo vrijeme da si skratimo muke i iz dubine svog ormara izvadimo dobri, stari ekspres lonac.
Čak i ako ga dosad niste koristili, velike su šanse da ga negdje imate, “u slučaju da zatreba”. Sada je taj slučaj. Došao je trenutak da se pozabavimo osnovama ekspres lonca i uz savjete i nekoliko ukusnih prijedloga olakšamo kuhanje svima koji nemaju vremena, volje ni energije pripremati komplicirane ručkove i večere, ili imaju cijeli čopor gladnih usta koje treba nahraniti prije nego što zavlada apsolutna anarhija u kućanstvu.
Poznat među generacijama još i kao pretis lonac po jugoslavenskoj kompaniji Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) koja ga je proizvodila, ali i kao Papinov lonac po Denisu Papinu, francuskom fizičaru kojem se pripisuje nacrt prvog sigurnosnog ventila koji sprečava da tlak pare u posudama prijeđe kritičnu točku, ekspres lonac kuhinjsko je pomagalo koje može znatno skratiti vrijeme vašeg boravka u kuhinji i olakšati vam život jer se u njemu jela umjesto za nekoliko sati, skuhaju u prosjeku za dvadesetak minuta. Ekspres lonac može se nabaviti u više različitih zapremnina, a u našim su kuhinjama najčešći oni od 5 do 8 litara, no danas su dostupni i ekspres poklopci određenih proizvođača koji sve njihove posude, prema potrebi, mogu pretvoriti u ekspres lonce.
Dubok lonac od nehrđajućeg čelika s debelim dnom nekada je dolazio s obaveznim poklopcem koji je na sebi imao gumenu brtvu i sigurnosni ventil. Upravo su brtva i ventil bili najvažniji dijelovi tog kuhinjskog pomagala jer su oni omogućavali da pritisak koji nastaje u samom loncu priljubi poklopac uz lonac (brtva), ali i da lonac od prevelikog pritiska ne eksplodira (ventil). Stoga je kod starijih ekspres lonaca ključno da ta dva elementa uvijek održavate u dobrom stanju. Modernije verzije eliminirale su gumenu brtvu koja bi se učestalim korištenjem trošila i uvele sustav zatvaranja polugom koja povijeni poklopac, jednom kad je on u loncu, potezanjem sustava za zatvaranje izravna i time lonac učinkovito zatvori. Kako bi izbjegli moguće nezgode, proizvođači su uveli i po nekoliko sigurnosnih sustava na poklopcima koji će vas upozoriti na to da je pritisak u loncu prevelik i da treba smanjiti jačinu vatre na kojoj se kuha.
Kad je riječ o praktičnosti, ovom pomagalu nema premca jer znatno skraćuje vrijeme pripreme jela, ravnomjerno raspoređuje temperaturu u cijelom loncu, njegov sadržaj ujednačeno se kuha na pari, a pritom se ne gubi ni približno energije koliko bi se gubilo tijekom klasičnog kuhanja, pogotovo uz neprestano znatiželjno dizanje poklopca. Što se okusa tiče, kuhanje u ekspres loncu ne zahtijeva veliku količinu ulja, a kako svi okusi i sokovi koje namirnice puste tijekom kuhanja ostaju u jelu, ne gubi se njegov intenzitet.
Minus pravim gurmanima predstavljat će činjenica da se ekspres lonac ne otvara, osim ako je to doista potrebno, sve dok jelo ne bude gotovo pa nema prčkanja, kušanja, dodavanja jednog pa drugog začina, nego se umjesto toga treba pobrinuti da je u loncu već od prve sve što treba. Naravno, ako je kriza ili to recept zahtijeva, već zahuktali ekspres-lonac može se otvoriti i prije kraja kuhanja, no pritom je iznimno važno da ga prvo potopite pod mlaz hladne vode da se smanji pritisak. Iako se upravo zbog pritiska koji nastaje u ekspres loncu kuhanje u njemu čini kao bauk, uz jednostavne mjere predostrožnosti (okrenite lonac tako da ventil kroz koji izlazi para bude okrenut što dalje od vas, ne zatvarajte ga nepotrebno, kad se ventil počne javljati, prilagodite temperaturu štednjaka tako da iz ventila ujednačeno izlaze para i zvuk), postat će spas u zadnji čas. Pogotovo ako ste zaboravili namočiti grah dan ranije, s dovoljno vode i temperaturom koja se diže sve do 120 Celzijevih stupnjeva, dobit ćete jelo koje će grabiti čak i izbirljivi.
A sad recepti:
Slasan gulaš od svinjetine za pola sata