IZDAŠNE LOPTICE KRUMPIROVOG TIJESTA

DOMAĆI NJOKI: Jedini recept i savjeti koje ćete ikad trebati za pripremu njoka!

 Getty Images/iStockphoto
Iako se čini da je njoke prilično jednostavno napraviti, postoji par stvari koje mogu poći po krivu. Važno je znati da vam njoki moraju ispasti pahuljasti, puni rupica i izdašni, a pokušavate izbjeći zbijene komade krumpirovog tijesta. Bez brige, opremili smo vas receptom, trikovima za najbolje njoke i prijedlozima kako ih pripremiti na radost svih vaših ukućana!

Prije čitanja recepta za ovo utješno jelo koje je omiljeno mnogima, pročitajte par savjeta, dobro će vam doći!

1. Krumpir uvijek kuhajte u kori, jer kad se raspuca znati ćete da je kuhan.

2. Ukoliko imate stroj za protiskivanje krumpira, na konju ste, ali ako ne, poslužite se ribežom. Pokušajte izbjeći gnječenje krumpira, jer tada njoki neće biti izdašni i pahuljasti već zbijeni.

3. Umjesto vilicom, proreze na njokima možete napraviti i pomoću ribeža, na najsitnijem dijelu. Važno ih je nappraviti jer se u tim ''žlijebovima'' zadržava umak.

4. Kuhajte ih u dobro posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, tada ćete znati da su gotovi.

5. Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih na pobrašnjenu posudu koja stane u zamrzivač i pokrijte ih. Bitno je da se ne dodiruju!

home made gnocchi with spinach and chestnuts mushroom,sprinkle  shaved parmesan cheese.
Getty Images/iStockphoto

Sad sve znate pa se možete baciti na pripremu!

Trebat će vam:

5 krumpira
170 g glatkog brašna
1 žumanjak
sol

Korak 1.

Krumpir skuhajte u ljusci. Kuhajte ga oko 45 minuta. Nakon što je kuhan, ogulite ga te ga naribajte na ribež i dodajte mu žumanjak, sol i glatko brašno. Zamijesite podatno tijesto koje se neće lijepiti za prste. Po potrebi dodajte još brašna.

Kneading dough with hands on the table to prepare delicious bakery goods.
Getty Images

Korak 2.

Nakon što ste tijesto oblikovali, podijelite ga u manje kuglice i razvaljajte svaku kuglicu u ''zmijicu''.

Preparing fresh homemade gnocchi pasta with potatoe dough.
Getty Images

Korak 3.

Nožem izrežite tijesto na njoke željene veličine.

Preparing fresh homemade gnocchi pasta with potatoe dough.
Getty Images/iStockphoto

Korak 4.

Vilicom napravite rebrasti uzorak na njokima kako bi se umak bolje za njih lijepio.

Preparing fresh homemade gnocchi pasta with potatoe dough.
Getty Images/iStockphoto

Korak 5.

Slažite ih na pobrašnjenu površinu. Sada njoke možete zamrznuti ili ih odmah kuhati.

Preparing fresh homemade gnocchi pasta with potato dough.
Getty Images

Ako vam se više sviđa druga opcija, imamo za vas dva prijedloga:

Njoki sa zelenim pestom

Ceramic bowl of potato gnocchi with pesto sauce, served with vintage fork on old wooden table. Top view.
Getty Images/iStockphoto

Njoki s četiri vrste sira

italian pasta gnocchi with cheese
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:00