Prije čitanja recepta za ovo utješno jelo koje je omiljeno mnogima, pročitajte par savjeta, dobro će vam doći!
1. Krumpir uvijek kuhajte u kori, jer kad se raspuca znati ćete da je kuhan.
2. Ukoliko imate stroj za protiskivanje krumpira, na konju ste, ali ako ne, poslužite se ribežom. Pokušajte izbjeći gnječenje krumpira, jer tada njoki neće biti izdašni i pahuljasti već zbijeni.
3. Umjesto vilicom, proreze na njokima možete napraviti i pomoću ribeža, na najsitnijem dijelu. Važno ih je nappraviti jer se u tim ''žlijebovima'' zadržava umak.
4. Kuhajte ih u dobro posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, tada ćete znati da su gotovi.
5. Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih na pobrašnjenu posudu koja stane u zamrzivač i pokrijte ih. Bitno je da se ne dodiruju!
Sad sve znate pa se možete baciti na pripremu!
Trebat će vam:
5 krumpira 170 g glatkog brašna 1 žumanjak sol |
Korak 1.
Krumpir skuhajte u ljusci. Kuhajte ga oko 45 minuta. Nakon što je kuhan, ogulite ga te ga naribajte na ribež i dodajte mu žumanjak, sol i glatko brašno. Zamijesite podatno tijesto koje se neće lijepiti za prste. Po potrebi dodajte još brašna.
Korak 2.
Nakon što ste tijesto oblikovali, podijelite ga u manje kuglice i razvaljajte svaku kuglicu u ''zmijicu''.
Korak 3.
Nožem izrežite tijesto na njoke željene veličine.
Korak 4.
Vilicom napravite rebrasti uzorak na njokima kako bi se umak bolje za njih lijepio.
Korak 5.
Slažite ih na pobrašnjenu površinu. Sada njoke možete zamrznuti ili ih odmah kuhati.