TOPLO DIZANO TIJESTO

Dodali smo im jabuku i napravili najbolje i najsočnije cimet rolice koje smo ove sezone isprobali

Naša suradnica Slavica Šagolj radi uvjerljivo najbolje cimet rolice, a sada ih je odlučila podići na razinu više! Ovo je idealan nedjeljni slatkiš

Nije baš nikakva tajna da naša suradnica Slavica Šagolj radi najbolje cimet rolice u gradu i zato nas je posebno razveselila vijest kada je s nama odlučila podijeliti recept za ovu, još bolju, sočniju varijantu. Klasičnom nadjevu od cimeta Slavica je ovog puta dodala i kockice jabuke pa stvorila idealnu poslasticu za nedjeljno popodne koju ćemo vrlo rado, ako koji komad ostane, sutra ponijeti i na posao.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj recept dio je serije recepata s jabukama koje je Slavica Šagolj osmislila za aktualan broj magazina Dobra hrana pa, ako smo vas zainteresirali, potražite ga na kiosku i bacite se na pripremu slastica s omiljenim jesenskim plodom. Za to vrijeme, ovdje možete pronaći recept za lisnate košarice, a ovdje za kremastu tortu s jabukama. Recept za cimet rolice s jabukama, pak, potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

130 ml mlakog mlijeka
21 g svježeg kvasca
1 velika žlica šećera
500 g glatkog brašna
pola žličice soli
1 prašak za pecivo
170 g čvrstog jogurta
1 veliko jaje

Za nadjev:

100 g omekšalog maslaca
120 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
prstohvat klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
3 jabuke Granny Smith

Za preljev:

100 g džema od marelica
50 ml ruma
1 žlica soka od jabuka

Priprema:

Prije pripreme bitno je da su svi sastojci sobne temperature. U mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da se zapjeni. U drugu veću posudu stavite sve suhe sastojke te dodajte zapjenjeni kvasac, jaje i jogurt. Umijesite glatko tijesto, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena. Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja stavite na papir za pečenje i razvaljajte u pravokutni oblik dimenzije oko 45 x 35 cm. Po tijestu rasporedite smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta (u omekšali maslac dodajte šećer, klinčić, muškatni oraščić i cimet te sve sjedinite). Zatim dodajte na sitne kockice narezane jabuke i rasporedite ih po cijeloj površini tijesta. Tijesto lagano zarolajte u štrucu. Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm te slažite u prethodno namaštenu posudu za pečenje. Pripazite da ih ne lijepite jednu uz drugu jer se prije pečenja moraju još dizati minimalno 20 minuta. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 25 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite preljev. U manju posudu stavite sve sastojke i lagano ih zagrijte. Pečene rolice izvadite iz pećnice i obilno premažite pripremljenim preljevom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:20