još ako je domaći...

Dobra ideja za brzi doručak: pečena jaja u aromatičnom pestu prava su okusna bomba

Pečena za tren, a omogućit će vam da napokon potrošite ostatke pesta koji danima čame u vašem hladnjaku

Jaja za doručak doista volimo spremati na bezbroj načina: kuhana, pečena na oko, spremljena kao kajganu, omlet ili poširana. Volimo ih uronjena u umak od rajčice, poslužena u grčkom jogurtu, a isprobali smo čak i pečenje jaja u feta siru. Zato nas je zainteresirala ideja da jaja ispečemo u - pestu!

Sama priprema ustvari je jednostavna, a daje vam odličnu priliku da potrošite ostatak pesta koji vam sigurno stoji u hladnjaku od posljednjeg finog ručka u kojem ste ga koristili. Imate li volje, vremena i sastojke napraviti svježi pesto na licu mjesta i zatim ga iskoristiti za ovu jutarnju delikatesu - skidamo kapu!

image
Lauripatterson/Getty Images

Kako spremiti jaja u pestu?

Bitno je u neprianjajuću tavu zagrijanu na laganoj vatri staviti dobro napunjenu žlicu pesta, rasporediti ga tako da čini krug s rupom u sredini te izravno u tu rupu izliti jaje. Budući da u pestu prirodno ima ulja, masnoća za pečenje neće biti nikakav problem, a sama tava će spriječiti lijepljenje jaja. Jednom kad ga smjestite u pesto, pustite jaje da se peče, a u jednom trenutku tavu i poklopite kako bi se i gornja strana bjelanjka učvrstila. Pripazite na dodavanje začina jer sve ovisi o tome kakav je pesto koji koristite - koliko je aromatičan i koliko su njegovi okusi izbalansirani. Prema tome prosudite treba li jaja još posoliti, a svakako ih posipajte s malo svježe mljevenog papra.

image
Bhofack2/Getty Images

Nakon što se jaje ispeče prema vašim željama, prebacite ga na krišku kruha koju ste prethodno kratko tostirali kako bi bila hrskava. Ovakvo spremljeno jaje možete poslužiti i uz kriške svježe rajčice, namaz od kremastog sira, avokado i slično povrće.

Preporučujemo vam da, u ime istraživanja i fine hrane, isprobate i različite vrste pesta, pogotovo ako u smočnici imate još koju teglicu proljetnog pesta od medvjeđeg luka. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 12:25