Jaja za doručak doista volimo spremati na bezbroj načina: kuhana, pečena na oko, spremljena kao kajganu, omlet ili poširana. Volimo ih uronjena u umak od rajčice, poslužena u grčkom jogurtu, a isprobali smo čak i pečenje jaja u feta siru. Zato nas je zainteresirala ideja da jaja ispečemo u - pestu!
Sama priprema ustvari je jednostavna, a daje vam odličnu priliku da potrošite ostatak pesta koji vam sigurno stoji u hladnjaku od posljednjeg finog ručka u kojem ste ga koristili. Imate li volje, vremena i sastojke napraviti svježi pesto na licu mjesta i zatim ga iskoristiti za ovu jutarnju delikatesu - skidamo kapu!
Kako spremiti jaja u pestu?
Bitno je u neprianjajuću tavu zagrijanu na laganoj vatri staviti dobro napunjenu žlicu pesta, rasporediti ga tako da čini krug s rupom u sredini te izravno u tu rupu izliti jaje. Budući da u pestu prirodno ima ulja, masnoća za pečenje neće biti nikakav problem, a sama tava će spriječiti lijepljenje jaja. Jednom kad ga smjestite u pesto, pustite jaje da se peče, a u jednom trenutku tavu i poklopite kako bi se i gornja strana bjelanjka učvrstila. Pripazite na dodavanje začina jer sve ovisi o tome kakav je pesto koji koristite - koliko je aromatičan i koliko su njegovi okusi izbalansirani. Prema tome prosudite treba li jaja još posoliti, a svakako ih posipajte s malo svježe mljevenog papra.
Nakon što se jaje ispeče prema vašim željama, prebacite ga na krišku kruha koju ste prethodno kratko tostirali kako bi bila hrskava. Ovakvo spremljeno jaje možete poslužiti i uz kriške svježe rajčice, namaz od kremastog sira, avokado i slično povrće.
Preporučujemo vam da, u ime istraživanja i fine hrane, isprobate i različite vrste pesta, pogotovo ako u smočnici imate još koju teglicu proljetnog pesta od medvjeđeg luka. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....