RUČAK U PRIRODI

DOBRA HRANA NA DRUŽENJU: Grah varivo sa suhim mesom, dobar stari klasik!

 Berislava Picek / Hanza Media
Sjesti za stol i ručati pod nekim stablom ili poput nas uz stari kukuruzar, doživljaj je koji se pamti i želi ponoviti. Grijalo nas je sunce i hrana koju smo pripremili s veseljem.

Trebat će vam:

500 g smrznutog mladog graha ili suhog
1 veći luk
manji komad celerova korijena
2 mrkve
1 korijen peršina i list
2-3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
2 lovorova lista
sol
crni papar i malo kajenskog
maslinovo ili suncokretovo ulje
suha rebra i slanina

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog češnjaka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće, kratko popržiti, dodati rajčicu, lovor pa podliti vodom da se lagano pirja. Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog češnjaka i peršinov list, posoliti i popapriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 16:23