Trebat će vam:
1 veći oslić 2 manja kokota 1 raža ljušture kozica korjenasto povrće komorač luk češnjak papar u zrnu |
Priprema:
Možete koristiti svu dostupnu ribu - što je šarolikiji izbor, to će temeljac biti ukusniji, no za temeljac nije potrebno kupovati skupu ribu. Ako ne znate odabrati ribu za temeljac ili lešadu, neka vam pomognu u ribarnici. Oslić, pišmolj, tabinja, list, manji kokoti i sva riba koja se koristi i za brudet bit će dobra i za temeljac. Veću ribu izrezati na komade i dodati ljušture očišćenih kozica (meso kozica sačuvati za rižoto ili tjesteninu). U lonac staviti peršin, mrkvu, celer, luk, češnjak, papar u zrnu, lovor, može i koromač te ljušture kozica. Bilo bi dobro luk najprije ispeći na plamenu ili u pećnici jer će se time dodatno pojačati okus. Kuhati dok povrće ne bude gotovo na pola, a zatim dodati ribu i kuhati oko 20 minuta. Mi nismo htjeli da se riba raskuha jer smo meso iskoristili za juhu. Procijediti temeljac i zamrznuti ga u vrećicama, plastičnim posudicama ili kalupima za led.
S ovakvim ribljim temeljcem pripremite riblju juhu i morski rižoto.