Nostalgija na najjače

Debela pizza kako smo je nekad radili dobila je ‘novo ruho‘ i nikad nije bila ukusnija

 Rudisill/Getty Images
Otkako smo otkrili talijansku pizzu nekako smo, naglasimo - potpuno nepravedno, u drugi plan stavili dobru staru pizzu kućne izrade u kojoj smo uživali u djetinjstvu. Vrijeme je da to ispravimo!

Priprema: 1,5 sat • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 2-4

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
250 ml vode
100 ml mlijeka
1 vrećica instant kvasca
1 žličica šećea
3 žlice maslinova ulja
sol
umak od rajčice
2 režnja češnjaka
origano, timijan i bosiljak
maslinovo ulje za umak
šećer i sol za umak
dodaci prema želji (kobasica, šunka, sir, povrće...)

Priprema:

U manju posudu stavite mlako mlijeko, dodajte kvasac, šećer i žlicu brašna pa pustite da se zapjeni.

U drugoj posudi pripremite brašno. Kada se mješavina zapjenila, dodajte ga brašnu i dodajte vode. Dodajte i maslinovo ulje, počnite mijesiti pa dodajte i sol. Mijesite dok ne dobijete glatku kuglu.

Pustite da se diže sat vremena na toplom.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga u veliki lim za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem. Prekrijte ga i pustite da se diže još 20-ak minuta.

Za to vrijeme na malo maslinova ulja pirjajte protisnuti češnjak, dodajte umak od rajčice, začinite origanom, bosiljkom i timijanom. Dodajte i malo šećera i soli. Kratko ohladite pa sve zajedno rasporedite po tijestu.

Dodajte sireve prema želji, kobasicu ili šunku, pršut ili slaninu, povrće...

Pecite na 220 stupnjeva pri dnu pećnice 20-30-ak minuta, ili dok dno ne poprimi boju i sir se rastopi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 01:45