Raženo brašno pomiješali smo s malo glatkog bijelog brašna i zamijesili jednostavan kruh koji se najbolje slaže uz dobar maslac i domaći džem. Kod pripreme možete koristiti pirovo, heljdino ili zobeno brašno, no svakako pripazite na doziranje kako bi se svi sastojci dobro povezali te kako bi okus na kraju bio baš kako treba. Također, dobro je dodati, tijesto za ovaj kruh bit će nešto rjeđe i nije mu potrebno naknadno dodavati brašno. Jednostavno ga prebacite u posudu koju ste obložili papirom za pečenje i ubacite u pećnicu, strpljivo pričekajte manje od sat vremena, a zatim uživajte u mirisu i okusu domaćeg kruha.
U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta.
Trebat će vam:
400 g raženog + 50 g glatkog brašna
1 žličica soli
30 g suhog kvasca
1 velika žlica meda ili melase
425 ml mlake vode
timijan
Priprema:
Brašno začinite solju i dodajte mu suhi kvasac i med. Ulijte vodu i sve dobro izmiješajte. Začinite suhim timijanom. Ostavite kruh da se diže na toplome oko pola sata. Smjesa će vam biti prilično rijetka, ali nemojte da vas to zabrine, kruh će se polako peći i do kraja ispeći. Smjesu ulijte u kalup za kruh koji ste prethodno premazali s malo ulja ili maslaca. Pecite 20 minuta na 230 stupnjeva, a zatim još 15 minuta na 200 stupnjeva.