Da sam svaki put kada mi je tijekom posljednjih tjedana u virtualni poštanski sandučić sletio video u kojem glavnu ulogu igraju rolice s pistacijama dobila po jedan euro, sada bih sigurno imala već pet. Meka, slatka, zelenkasta peciva toliki su hit da su ove godine zasjenila čak i svima omiljene cimet rolice pa sam, inspirirana jednim viralnim videom, odlučila napraviti svoju varijantu.
Za početak, umjesto slatkim namazom, opskrbila sam se maslacem od pistacija i napravila svoju varijantu punjenja. Zašto? Zato što se maslac radi samo od pistacija, može se dozirati s obzirom na to koliko pistacija u jelu želite osjetiti, a možete mu dodati i šećera koliko god želite. Osim toga, dio će vam vjerojatno ostati pa ga, bez prevelike grižnje savjesti, dodavati možete u zobenu kašu, najrazličitije kreme i, recimo, domaće, zdravije čokoladice. Osim maslaca od pistacija, trebat će vam još slane pistacije, klasični sastojci za slatko dizano tijesto i mascarpone ili krem sir, koji ćete iskoristiti za kremasti premaz.
Ne želim vam lagati, ove rolice nisu jeftin projekt i na sastojke ćete potrošiti 20-ak eura, ali kada ih probate, neće vam biti žao ni centa. Na kraju, bez previše samohvale, citirat ću svoju susjedu, koja je rekla i više nego dovoljno na ovu temu: "Jao, kako su dobre. Da ovo netko prodaje, svaki dan bih ih kupovala".
ROLICE S PISTACIJAMA
Trebat će vam:
350 g glatkog brašna
75 g smeđeg šećera
150 ml toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca (pola kocke svježeg kvasca)
1 žlica šećera za kvasac
1 žlica brašna za kvasac
1 jaje
50 g maslaca
prstohvat soli
Za nadjev:
50 g maslaca
50 g maslaca od pistacija
75 g smeđeg šećera
korica jednog limuna
žličica ekstrakta vanilije
100 g bijele čokolade
Za premaz:
100 g mascarpone sira
25 g šećera u prahu
30 g maslaca od pistacija
2 žlice limunova soka
Ostalo:
korica pola limuna
100-150 g nasjeckanih pistacija
Priprema:
Najprije pomiješajte toplo mlijeko s kvascem, žlicom šećera i žlicom brašna pa pustite da se zapjeni. U zdjelu stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, jedno jaje, prstohvat soli i šećer. Umijesite tijesto pa postupno, dok mijesite, dodajite kockice omekšalog maslaca. Mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete lijepu i glatku kuglu tijesta. Pustite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev. U omekšali maslac dodajte šećer i maslac od pistacija, ubacite i limunovu koricu pa sve dobro pomiješajte. Pistacije očistite i usitnite ih, a bijelu čokoladu nasjeckajte na kockice. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga na debljinu od jednog centimetra. Premažite nadjevom i pospite polovicom nasjeckanih pistacija i bijelom čokoladom. Zarolajte i narežite na rolice. Stavite u posudu za pečenje koju se premazali maslacem. Prekrijte i pustite da se diže još pola sata. Za to vrijeme pomiješajte mascarpone, šećer u prahu, maslac od pistacija i limunov sok. Rolice pecite na 200 stupnjeva 10 minuta, a zatim još 20 minuta na 180 stupnjeva ili dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite ih, kratko ohladite pa premažite premazom. Na kraju pospite ostatkom pistacija i dodajte još malo korice limuna. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....