ZA POD ZUB

Danas napravite ovo gusto i kremasto, a brzo varivo s piletinom i povrćem! Vidjet ćete, svidjet će se svima za stolom

Ako se noću još budite zbog poriluka u vrtićkom varivu, možda je dobro vrijeme da priliku date ovome jer, tko zna, možda obnovite odnos s tim zloglasnim povrćem

Uz špinat na mlijeku i čaj od šipka s kruhom, varivo s porilukom jedno je od jela koja u mnogima bude traume iz vrtićkih dana. Odmah da vas umirim, ovo neće biti recept za varivo od poriluka jer u njemu to povrće ima sporednu ulogu, a dobar je način da ga ponovno zavolite. Gusto je, kremasto, zasitno, uz tanjur ovog jela ne treba vam čak ni kruh, a poriluk se osjeća tek tamo negdje u pozadini, dovoljno da cijelom jelu da slatkastu, zelenkastu notu i da vas natjera da u njemu ipak vidite nešto dobro i fino.

image
Lidija Lončarić

Osim toga, ovo je varivo prilično brzo gotovo i idealno za pripremu kad se umorni vratite s posla i sve što želite je tanjur utješnog jela na žlicu. Sve sastojke u većini slučajeva već imate u hladnjaku ili zamrzivaču, a ako i nemate, gotovo u svako doba godine dostupni su na tržnicama i u supermarketima. Dakle, ovo je varivo za cijelu godinu i jedno od onih koje bi se moglo svidjeti čak i najizbirljivijima.

KREMASTO VARIVO S PILETINOM I POVRĆEM

Trebat će vam:

1 srednji poriluk
2 srednja krumpira
3 mrkve
1 pileća prsa
1 žličica timijana
1 žličica crvene paprike
1 lovorov list
3 žlice kokosova mlijeka ili kiselog vrhnja
sol i papar
voda ili povrtni ili pileći temeljac
maslinovo ulje

Priprema:

Na ulju najprije zapecite komadiće piletine koju ste začinili soli i paprom. Maknite ih iz tave pa na istoj masnoći pirjajte poriluk koji ste nasjeckali na sitno. Dodajte mrkvu i krumpir koje ste također nasjeckali, a zatim dodajte timijan, crvenu papriku, lovorov list. Vratite piletinu, kratko pirjajte pa podlijte vodom ili temeljcem. Dodatno začinite po potrebi i kuhajte 20-ak minuta ili dok krumpir ne omekša. Ako koristite kokosovo mlijeko, dodajte ga izravno u zdjelu, a ako koristite kiselo vrhnje, odvojite dio tekućine sa strane pa u nju umiješajte kiselo vrhnje i sve ulijte u varivo. Dobro promiješajte, još kratko kuhajte i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:30