Zamjena za desert

Da se kruške i sir vole, to znate, no koliko su dobra kombinacija kad ih ovako pripremite, tek ćete otkriti

U novom broju magazina Dobra hrana Željka Klemenčić priprema i donosi recepte za deserte za sve one koji ne vole slatko. Ovo, kaže poznata autorica kuharica i naša kolegica, nije recepet već prijedlog za sparivanje voća i sira, ali mu je svejedno teško odoljeti

Desert služi tome da stavi točku na kraj jela. Da zaokruži obrok i završi priču u veselom tonu i raspoloženju. Međutim, što je s ljudima koji više vole slano? Ili im je slatko često - preslatko? Vi koji slatko volite produbljeno slanim, zapapreno ljutim i obogaćeno svim nijansama začina: Željka Klemenčić u novom broju magazina Dobra hrana priprema malo drugačije recepte - baš za vas!

image

Željka Klemenčić

Berislava Picek/Cropix

Ovo nije recept, već prijedlog za sparivanje voća i sira s malo dodanih aroma prema vlastitom ukusu. Odlična je zamjena za desert u danima kad ste već malo umorni od deserata. Unatoč gotovo banalnoj jednostavnosti, u okusu ovaj spoj sjajno funkcionira. Toplo i hladno. Kremasti sir i pečena kruška. Limun, pikantno zeleno maslinovo ulje i med.

image
Berislava Picek/Cropix

PEČENA KRUŠKA NA TALEGGIO SIRU S PINJOLIMA

Trebat će vam:
2-3 optimalno zrele kruške
150 g mekog kravljeg sira (npr. taleggio)
nekoliko žlica meda
nekoliko žlica odličnog mladog maslinova ulja
nekoliko žlica pinjola
korica jednog nešpricanog limuna
nekoliko karameliziranih oraha

Priprema:

Kruške trebaju biti zrele i sočne, ali ne smiju biti prezrele jer će se ploške kod pečenja raspadati. Narežite ih na ploške i pecite na gril tavi premazanoj maslinovim uljem dok lijepo ne porumene i karameliziraju se s obje strane. Na suhoj tavi tostirajte pinjole. Na tanjur složite tri deblje ploške sira, na njih položite pečene ploške kruške. Sve začinite maslinovim uljem i medom. Pospite pinjolima pa naribanom koricom limuna. Sve pospite nasjeckanim ili naribanim karameliziranim orahom.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Ovaj recept je dio velike teme Željke Klemenčić o desertima za ljude koji ne vole slatko iz novog boraj magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2025 06:02