PROBAJ OVO

Ćufte od štuke u umaku od šampinjona koje su razoružale i najveće skeptike

 Berislava Picek/Cropix
Poslužite ovo jelo svima onima koji ne vjeruju da riba iz slatkih voda može biti stvarno fina

Trebat će vam:

500 g mljevenog fileta od štuke
80 ml povrtnog/ribljeg temeljca
150 g starog kruha
1 jaje
1 čajna žlica iskosanog lista peršina
2 jušne žlice krušnih mrvica
sol i papar

Priprema:

Čisto meso od štuke (filet) narežite na trake i sameljite. Stari kruh izrežite na kockice i omekšajte temeljcem pa sameljite. U dubljoj posudi povežite štuku, kruh, jaje i peršin. Ako je smjesa previše mokra, povežite je krušnim mrvicama. Sve dobro začinite i formirajte male kuglice (ćuftice). U loncu zavrijte vodu ili, još bolje, temeljac i kuhajte kuglice oko 4 minute. Procijedite. Poslužite s umakom od rajčica (paradajz sos) ili s umakom od šampinjona.

UMAK OD ŠAMPINJONA À LA MODE

Trebat će vam:

200 g smeđih šampinjona
1/4 glavice luka
60 g maslaca
1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
30 g oštrog brašna
250 ml temeljca
50 ml bijelog suhog vina
2 jušne žlice milerama
1 čajna žličica majčine dušice
1 režanj češnjaka
sol i papar

Priprema:

U dubljoj tavici rastopite 25 g maslaca i pomiješajte s uljem. Šampinjone izrežite na deblje kriške i stavite pirjati na jačoj vatri. Prema potrebi povremeno protresite. Kada ispuste vodu, dodajte stno narezan češnjak i majčinu dušicu. Podlijte s malo vina i začinite, pirjajte dok tekućina ne ispari. Izvadite i stavite sa strane. Rastopite preostali maslac, dodajte brašno pa ga zapržite kako biste dobili bazu za umak, podlijte temeljcem i lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Vratite gljive i umiješajte mileram. Uskladite okuse, vratite šampinjone i prelijte po ćuftama od štuke.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 00:41