PODIŽU SVAKO JELO

Crne trube nazivaju još i ‘tartufima za siromašne‘, od njih smo napravili savijaču, a volimo ih i u jelima na žlicu

Bez ozbira na to koristite li svježe ili sušene, barem jedno od ovih jela možete napraviti već danas

S dolaskom jeseni poseban nam je gušt zaputiti se u šumu ili na klupama na tržnicama potražiti one najljepše primjerke šumskim plodova. Osim kestena, vrganja i sunčanica, ove godine posebno smo opčinjeni i crnim trubama koje pakiramo u svako jelo koje nam to dopušta.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix

Mrke ili crne trube, pa čak i mrtvačke trube, kako ih još nazivaju, lako su prepoznatljive gljive koje pozornost najprije plijene izgledom, jer oblikom podsjećaju na trubu, rog ili lijevak, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne. A onda je tu i njihov poseban okus. Njihova aromatičnost toliko je cijenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe i posebno lijepo zaokružuju velik broj sezonskih jela, od juha, gulaša i pita pa sve do ozbiljnih odrezaka.

Zanimljivo je dodati i da njihov latinski naziv ‘Craterellus cornucopioides‘ u prijevodu znači ‘rog obilja‘ pa ih tako i Britanci zovu ‘Horn of plenty‘, ali i ‘Trumpet of the dead‘.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix

Kako bismo vam pokazali njihovu svestranost, danas donosimo tri recepta u kojima upravo crne trube igraju važnu ulogu. To su fina, kremasta juha, slasna štrudla i bogati gulaš. Potražite ih u nastavku, spremite i sjetite ih se idući put kada vam se u rukama nađu lijepe, svježe crne trube ili aromatičan prah od crnih truba. Ekipa za stolom bit će vam itekako zahvalna!

KAKO OSUŠITI CRNE TRUBE?

Crne trube možete kupiti osušene, a možete ih i osušiti sami. Očistite ih kistom ili četkicom od zemlje i drugih nečistoća i rasporedite ih u posudu za pečenje koju ste prekrili papirom za pečenje. Sušite ih na 50 stupnjeva 5-7 sati. Kada su suhe, pustite da se ohlade, sameljite ih i spremite u staklenku koju ćete dobro zatvoriti. Koristite ih po potrebi, kao dodatak juhama, gulašima...

JUHA OD BUNDEVE S CRNIM TRUBAMA

Trebat će vam:

1 hokaido ili muškatna bundeva

1 ljubičasti luk

2 češnja češnjaka

1 žličica mljevenog đumbira

malo muškatnog oraščića

3-4 listića kadulje

suhe trubice i suhi vrganji

sol

papar

kokosovo ulje

Priprema:

Bundevi odstranite koru i narežite je na kockice koje rasporedite na papir za pečenje na pleh. Posolite ih i pokapajte maslinovim uljem i stavite peći na 200 stupnjeva. U loncu na kokosovu ulju zažutite luk pa dodajte pečenu bundevu, kadulju, češnjak i ulijte vode da prekrije sve sastojke. Kuhajte 10-ak minuta pa izblendajte ili izradite juhu štapnim mikserom. Vratite juhu na vatru i dodajte prethodno namočene crne trubice (nasjeckajte ih na sitnije ako su gljive u većim komadima) i vrganje. Dodajte đumbir, muškatni oraščić, sol i papar. Gustoću juhe regulirajte vodom i prilagodite vlastitom ukusu.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix

SAVIJAČA SA SVJEŽIM CRNIM TRUBAMA I KRUMPIROM

Trebat će vam:

400 g crnih trubica

500 g krumpira

2 ljutike ili 1 luk

8 kora za savijače

sol

papar

kiselo vrhnje

maslac

ulje

Priprema:

Krumpir oguliti, nasjeckati na kockice i staviti kuhati. Na maslacu popeći luk pa dodati prethodno očišćene i nasjeckane crne trubice. Uliti malo vode ako je potrebno i prodinstati ih. Kada su gljive gotove, dodati ocijeđeni kuhani krumpir, posoliti, popapriti i promiješati da se sve lijepo spoji. Uzeti po dvije kore i gornju na koju ćete rasporediti nadjev premazati mješavinom vode i ulja. Staviti nadjev samo na jednu stranu pa zarolati savijaču i staviti je u pleh za pečenje. Ponoviti postupak s ostatkom tijesta i smjese. Savijače premažite kiselim vrhnjem i zapecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix

GULAŠ OD JUNETINE S PRAHOM CRNIH TRUBA

Trebat će vam:

2 kg junetine

300 g luka

4 češnja češnjaka

2 mrkve

1-2 peršina

komadić korijena celera

0,5 l crnog vina

2 žličice praha crnih trubica

1 žličica mljevene paprike

1/2 žličice dimljene mljevene paprike

1 žličica pimenta

1 žličica pesta od paprike

1 žlica koncentrata rajčice

lovorov list

peršinov list

sol

papar

Priprema:

Meso izrežite na komade veličine zalogaja pa ga popecite na masnoći i to u dvije, tri ture. Nemojte sve staviti odjednom u posudu jer će se sve zalijepiti, a svaki komad se mora zapeći. Pečeno meso izvadite pa zažutite luk, dodajte mljevenu papriku i piment pa pola češnjaka i kratko popržite. Zatim u lonac stavite nasjeckano korjenasto povrće i za nekoliko minuta meso i koncentrat rajčice. Ulijte vino, promiješajte pa ulijte vodu i ostavite da se krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje barem dva sata. Pred kraj kuhanja dodajte prah crnih trubica, ostatak češnjaka, sol, papar i peršinov list. Poslužite s palentom u koju ste dodali svježe ili namočene suhe trube i sušene rajčice.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:08