KAKAV SPOJ!

Čokolada, kruške i vino: napravite ovaj predobar desert na koji nitko ne ostaje ravnodušan

 Ante Cizmic /Cropix
Ovaj recept s nama je podijelila talentirana Ivana Gamulin iz splitskog restorana Villa Spiza

Trebat će vam:

4 kruške

150 g smeđeg šećera

1 limun

kora od 1 naranče

400 ml crnog vina

1 korica cimeta

1 zvjezdasti anis

1 žličica škrobnog brašna

50 g listića badema

1 dcl vode

200 g slatkog vrhnja - za šlag

200 g vrhnja za kuhanje

200 g čokolade

Priprema:

U prikladnu dublju posudu uliti vino, 1 dcl vode, sok od limuna, koru od naranče izrezanu na trakice, cimet i zvjezdasti anis. Malo zagrijati, dodati šećer i miješati dok se ne otopi. Staviti oguljene kruške i kuhati na lagano 15-20 minuta dok kruške ne omekšaju i ne dobiju lijepu crvenu boju. Kruške izvaditi, a tekućinu procijediti. Sastojke sačuvati za dekoraciju. Temeljac od kuhanja vratiti u posudu i staviti grijati. U malo vode otopiti škrobno brašno i postupno umiješati u temeljac. Kuhati pet-šest minuta dok ne zgusne. Koristeći se mikserom, napraviti šlag od slatkog vrhnja i staviti ga da se malo ohladi. Nakon toga napraviti ganache od čokolade. U mikrovalnoj (postupno, u intervalima) ili na pari otopiti čokoladu i postupno umiješati vrhnje za kuhanje i kuhati na pari dalje dok se ne zgusne. Ohladiti. U tanjurić ili u košaricu od lisnatog tijesta staviti prvo malo šlaga, potom krušku, malo ganachea, koji listić badema te preliti s malo sirupa od vina. Sve ukrasiti s malo cimeta, zvjezdastim anisom i malo korice od naranče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 21:15