kruh
malo maslaca
2 žumanjka iz srirache* (postupak na dnu teksta)
3 žlice džema od luka
Kruh narežite na kriške, premažite maslacem i kratko tostirajte u tavi. Razmažite po kruhu žumanjke koji su bili tjedan dana u srirachi. Dovršite komadićima džema od luka.
Za džem od luka:
1 kg luka
70 ml maslinova ulja
40 g šećera
50 ml bijelog vina
100 ml jabučnog octa
70 g livadnog meda
pola žlice soli
50 ml bučina ulja
Luk narežite na kriške širine do 1 cm. Ubacite luk u tavu na maslinovo ulje, posolite i na jakoj vatri sotirajte 4-5 minuta uz stalno preokretanje i miješanje. Kad je luk pržen, dodajte mu šećer i minutu ga karamelizirajte. U posudi pjenjačom pomiješajte bijelo vino, jabučni ocat i livadni med pa prelijte preko luka i iskuhavajte. Nemojte iskuhati do kraja, nego pustite da uz luk ima i malo umaka. Ostavite da se sve ohladi, dodajte bučino ulje i zamiješajte te držite u hladnjaku.
Za žumanjke u srirachi:
žumanjci
sriracha, ljuti umak
Dezinficirajte posudu u kojoj ćete držati žumanjke. Razbijte željeni broj i prelijte srirachom ili sličnim ljutim umakom. Nakon tjedan dana prebacite u staklenku i prelijte dijelom srirache da prekrije jaja, a ostatak umaka po želji reducirajte pa koristite u umacima. Držite ih u hladnjaku i potrošite u idućih mjesec dana. Koristite za mazanje na kruh, umake, azijska jela… Savjet više: Kada su jaja ohlađena, lakše je razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Ako imate poteškoća, uvijek možete isprobati i trik s češnjakom tako da protrljate prste o češnjak. Tada ćete prstima lakše uhvatiti žumanjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....