ŠTO KUHAMO DANAS?

Chef Bernard Korak iz Michelinom nagrađenog restorana s Plešivice s nama je podijelio dva predobra recepta za janjetinu

U svojim receptima koristi različite dijelove mlade janjetine i, vjerujte nam kad vam kažemo, oba su za prste polizati

Nakon što nas je razveselila vijest da je Hrvatska dobila novu Michelinovu zvjezdicu, kao i činjenica da je zasluženo otputovala na Plešivicu u restoran Korak, prisjetili smo se snimanja koje smo početkom godine imali upravo u tom nedavno nagrađenom restoranom. Tom nas je prilikom ugostio chef Bernard Korak, koji je svoje iskustvo skupljao u slovenskoj Hiši Franko, kao i u Osteriji Francescani slavnog Massima Botture, o čemu smo pisali ranije.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Za prvi tromjesečnik magazina Dobra hrana, naš se suradnik Zoran Šimunić Šime s mladom janjetinom uputio na Plešivicu gdje mu je vrsni chef Bernard Korak pripremio kreativna autorska jela:
"Ono što njegovu kuhinju odlikuje jest spajanje, naoko, nespojivih okusa, ali kada se sve prožme na nepcu, teško se može zamjeriti ideji. Okusi jela, pogotovu kad se dodatno upare s nekim od njihovih vina, posebno dominiraju neovisno o tome kušate li pjenušce, bijele i crne sorte ili pak složene ekstremnije macerate", istaknuo je tada Šime.
image
Tomislav Kristo/Cropix

Za naše snimanje Bernard je stavio kuhati na polako lopaticu u "dutch oven" s mineralnom vodom obogaćenom češnjakom, ljutikom i koricom limuna. Tada nam je objasnio da, kad se janjeća lopatica počne raspadati, natrga se i posluži se s uljem od ljuske i kostiju grancigule (rakovice) s "humusom" od blanširanih badema, tostiranog sezama i češnjaka kuhanog u ulju.
JANJEĆA LOPATICA S ULJEM RAKOVICE
image
Tomislav Kristo/Cropix

Drugo jelo koje nam je pripremio, bile su janjeće brizle s čičokama. "Janjeće brizle (žlijezde) su rijetkost, ali čim ih je naš chef vidio, odmah je prionuo na posao te ih začinio pimentom i poširao na maslacu s glazurom od dunja. Sve je poslužio uz čips od čičoke i svojevrsnu pjenicu od mlaćenice i čičoke", pisao je Šime.
JANJEĆE BRIZLE S ČIPSOM OD ČIČOKE
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:14