Na tržnice su stigle jagode, ali stigla je i rabarbara, dugačka, stabljičasta biljka lijepe ružičaste boje. Rabarbara je kiselkasto slatkog okusa i upotrebljava se uglavnom za pripremu deserata, pa se koristi kao voće, iako ustvari pripada povrću.
Listovi su joj otrovni i za jelo se upotrebljava samo stabljika. Na našim je tržnicama posljednjih godina napokon ima sve više, što je odlično, jer se od nje mogu pripremiti divni džemovi, kompoti i umaci. Osim toga, odlična je i u raznim salatama, a dobro se slaže i uz ribu i meso, svinjetinu, perad i janjetinu.
Mi je posebno volimo u jednostavnim slasticama kao što su biskvit kolači, kakav je i ovaj recept za koji nam je ustupila naša suradnica Slavica Šagolj. Priprema nije previše komplicirana, a svidjet će se svima koji vole blago kiselkaste, sočne poslastice. Recept potražite u nastavku.
KOLAČ OD RABARBARE
Trebat će vam:
150 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer burbon
2 velika jaja sobne temperature
200 g mljevenih badema
korica jedne naranče
100 g brašna
1 prašak za pecivo
400 g rabarbare narezane na 3 cm dužine (ako je rabarbara deblja, prepolovite po dužini)
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice listića badema
Za umak:
150 g grčkog jogurta
50 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Narezanu rabarbaru posipajte jednom žlicom smeđeg šećera, promiješajte i stavite sa strane. Grčki jogurt, mascarpone sir i šećer u prahu stavite u zdjelu, promiješajte te stavite sa strane. Maslac i šećer stavite u posudu za miješanje te miksajte dok ne postane pjenasto. Umiješajte jedno po jedno jaje, miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte mljevene bademe i koricu naranče. Na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo. Pola smjese složite u kalup te po njemu složite sloj rabarbare. Zatim stavite drugi dio smjese i po vrhu složite preostalu rabarbaru. Po vrhu posipajte preostalom drugom žlicom smeđeg šećera i listićima badema. Pecite oko 45 minuta. Kolač ohladite, prije serviranja po vrhu prelijte umak od grčkog jogurta i mascarpone sira. Po želji možete kolač obogatiti razrijeđenim džemom od rabarbare i jagode.
Sviđa vam se ovaj recept? Više sličnih, kao i dobrih priča i preporuka možete pronaći i u aktualnom broju magazina Dobra hrana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....