BURGERI S GRILLA I SENDVIČI ZA PUT

Brioche, lepinja i ciabatta, ovo je naših top 5 recepata za najbolja peciva za burgere i sendviče

Volite li više meka ili žilavija peciva za burgere i sendviče? Na našoj listi nalazi se za svakog ponešto

Napokon se vratilo sunce i spremni smo zapaliti vatru pa na vrućoj rešetci, između redova ćevapa, ražnjića i odrezaka, ispeći i kakvu sočnu spljoštenu kuglicu mljevene junetine. Dodat ćemo joj potom umake i salatu pa upakirati u meka peciva. A da bi naši burgeri iz kućne radinosti bili baš kako treba, posebnu pažnju ovog puta obratit ćemo upravo na zadnju stavku – peciva.

Bez obzira na to volite li više pecivo s "manje tijela", kako bi meso više došlo do izražaja, ili su vaš odabir ipak meka, okrugla peciva nalik na loptice, sigurni smo da ćete na našem popisu naći nešto za sebe. Izdvajamo nekoliko provjereno dobrih recepata za peciva za burgere (i sendviče) koje možete testirati već ovog vikenda. I ne zaboravite, peciva prije sastavljanja sendviča ili burgera obavezno tostirajte, bit će još bolja!

image
Tatyana Medvedtskaya/Getty Images/istockphoto

ZA KLASIČARE

Klasik kada su u pitanju burgeri, brioche je pecivo s kojim ne možete pogriješiti. Meko je, dobro upija mesne sokove i umake, ne raspada se, a negdje u pozadini skriva i finu aromu maslaca. Recept za ova peciva s nama je podijelila naša suradnica Slavica Šagolj, i to jednom prilikom kada je u njih upakirala slasni pulled pork. Ostavljamo ga u nastavku, a ako vam se više od klasičnih burgera ovog vikenda jede trgana svinjetina, tu je i recept za kompletno jelo.

Za tijesto za brioš:

450 g glatkog brašna

1 vrećica suhog kvasca

280 ml toplog mlijeka

žlica šećera

1 žličica soli

50 ml ulja

50 g maslaca sobne temperature

1 jaje

Za premazivanje i posipanje:

1 jaje

sezam i mak

Priprema:

Izradite peciva tako da prvo zagrijete malo mlijeka i dodate mu kvasac i šećer pa pustite da se zapjeni. U veću posudu ili, još bolje, kuhinjski robot stavite brašno i sol te dodajte zapjenjeni kvasac. Izmiješajte. Dodajte ostatak mlakog mlijeka, ulje i omekšali maslac. Kada se sastojci malo sjedine, dodajte jaje. Miješajte što dulje da tijesto bude glatko i mekano. Tijesto pokrijte krpom i pustite da odstoji na toplom oko sat i pol, točnije dok se ne udvostruči.

Vrijeme je za oblikovanje peciva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na 10 jednakih loptica. Stavite ih na lim, ostavite im mjesta da mogu rasti. Prekrijte ih ponovno krpom i pustite oko pola sata da se dižu. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite sezamom ili makom. Pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva.

image
Berislava Picek/Cropix/

ZA MINI BURGERE I VEĆU EKIPU

Dolazi li vam ekipa i radite burger tulum, svakako razmislite da meso i dodatke poslužite u jednostavnim, malim i hrskavim pecivima. Iako ih Talijani najviše vole s mortadelom, chicco di pane bit će odlična opcija i za sočne mini burgere.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
@mangiapaninoteka Instagram/

ZA ONE KOJI SE VOLE ZAIGRATI

A što kažete na ciabattu? Meko, rupičasto iznutra, blago hrskavo izvana, ovo pecivo stvoreno je za gurmanske sendviče, a dobro se snalazi i kao pecivo za burgere. U slučaju da vam ne odgovara klasična pravokutna forma, tijesto prije pečenja uvijek možete oblikovati u okrugle kruščiće prilagođene količini mesa koju u njih želite upakirati. Također, ciabatta može biti i dobar odabir za sve popularnije smash burgere.

Prvo tijesto:

10 g kvasca

500 g bijelog brašna

15 g morske soli

50 ml hladne vode

Drugo tijesto:

800 g bijelog brašna

50 ml hladne vode

20 g morske soli

Trebat će vam:

Prvo tijesto izradite tako da pomiješate hladnu vodu i kvasac te pustite da se rastopi. Zatim umiješajte brašno i sol. Nemojte se služiti mikserom već kuhačom. Pokrijte folijom pa ostavite preko noći (najmanje 8 sati, a poželjno 12). Drugo tijesto izradite tako da brašno, sol i hladnu vodu umiješate u prvo tijesto. Također se služite kuhačom ili rukama, a ne mikserom. Mijesite tako dugo dok ne postignete homogenu i jednoličnu smjesu koju možete formirati u lopticu bez da se lijepi za stijenke posude. Tijesto mora biti elastično. U ovom koraku možete dodati i komadiće luka, crvene papričice ili maslina. Tijesto zatim premjestite u drugu posudu prelijte s malo maslinova ulja, prekrijte folijom pa ostavite sobnoj temperaturi još 3-4 sata. Pećnicu zagrijte na 220°C. Premjestite tijesto na pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te formirajte štruce ciabatte. Pecite kojih 20 minuta, a zatim pustite da se ohladi.

image
Mahyar Motebassem/Unsplash/

ZA ONE KOJI NAJVIŠE VOLE ĆEVAPE

Klasična lepinja bit će super opcija ako na roštilj druženju poslužujete i meso u drugoj formi, primjerice ćevape ili ražnjiće od kojih ekipa za stolom zatim može napraviti sendviče po samo svom guštu. Lepinja napravite više, tostirajte prije posluživanja i pustite goste da se zabavljaju sa slaganjem svojih sočnih zalogaja.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

ZA ONE KOJI VOLE OTIĆI KORAK DALJE

Ako ste ipak fan što mekših peciva, možda će ova stvorena za najfinije sendviče biti pravi odabir za vas. Dovoljno su meka za jednostavno uživanje, ali i dovoljno čvrsta da se sendvič pod prstima ne raspadne. Uvijek ih možete dodatno aromatizirati maslacem u koji ste dodali začinsko bilje i prije pečenja posipati parmezanom, bit će još zanimljivija i ukusnija.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 06:22