Za ovo jela morate se sjetiti na vrijeme staviti leću da se namače u mlakoj vodi, no isplatit će se kada napokon kušate ovo gusto varivo.
Varivo od leće
Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcije: 3-4
1 luk
2 mrkve
1 komad celera
kobasice prema želji
4 šake leće
čili prema želji
1 žlica koncentrata rajčice
malo timijana
2 lovorova lista
sol i papar
povrtni ili mesni temeljac
maslinovo ulje ili druga masnoća
Leću stavite u posudu i prekrijte je mlakom vodom. Pustite da stoji nekoliko sati ili preko noći. Na masnoći najprije pirjajte luk. Kada poprimi boju, dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pustite da se pirja, a zatim dodajte kolutiće kobasica, ako je koristite. Dodajte leću koju ste prethodno procijedili. Dodajte koncentrat rajčice, lovorov list, timijan. Sve zajedno prelijte temeljcem ili vodom. Pustite da se krčka 40-ak minuta ili dok dio tekućine ne ispari i dobijete gusto varivo. Dodatno začinite prema potrebi i poslužite samostalno ili uz krišku kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....