Perkelt je jelo gušće od paprikaša, posebne teksture i kremoznosti, za što je u perkeltu od domaćeg podolca odgovorna intramuskularna masnoća mesa. Bili smo u baranjskoj Citadeli gdje su nam pokazali kako se ovaj specijalitet priprema.
Za 4 osobe trebat će vam:
1 kg govedine (vrat, flam, lopatica)
500 g crvenog luka
2 režnja češnjaka
1 svježa crvena paprika
žlica soli (prema potrebi dodati još)
žlica papra
2 žlice slatke baranjske paprike
žličica domaće baranjske ljute paprike (prema želji dodati još)
1,5 l goveđeg temeljca
200 ml crnog vina
2 žlice domaće svinjske masti
Priprema:
Nakosajte luk na kockice pa tako narežite i govedinu. Otopite u loncu svinjsku mast pa ubacite luk i govedinu. Dodajte žlicu soli i papra te pirjajte oko sat i pol. Podlijevajte goveđim temeljcem. Kada sastojci puste sokove, dodajte sitno nakosanu papriku, kao i mljevenu slatku i ljutu papriku. Dodajte vino. Pirjajte još oko 45 minuta ili dok ne postignete željenu gustoću umaka. Tradicionalno je perkelt gušći od paprikaša, i ima kremastu teksturu. Najbolje ga je poslužiti s domaćom tjesteninom, poput širokih rezanaca, kojima ste dodali domaći svježi kravlji sir i prženu domaću slaninu za hrskavost.
Napomena!
Za ovo jelo najbolje je koristiti goveđi vrat, kao i flam te lopaticu. But i kare treba izbjegavati, jer će jelo biti presuho i ne može se dobiti potrebna kremoznost umaka.