ZDRAVO I FINO

Bezglutenska focaccia i tapenada od maslina i smokava idealno su blagdansko predjelo

 Maida Srabović
Maida Srabović s bloga mmmaida.com otkrila nam je recept za ovaj slastan par u zdravijoj varijanti

Za vegan/bez glutena/LHCf focacciu trebat će vam:

150 g kokosova brašna

30 g psylliuma

2 žlice mljevenog lana

1 žličica praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1 žličica soli

ružmarin

50 ml + 25 ml maslinova ulja

400 ml vode

2 žlice jabučnog octa

Priprema:

Izmiješajte suhe sastojke. Dodajte maslinovo ulje i pomiješajte. U čaši izmiješajte vodu s jabučnim octom, dodajte u smjesu i ručno zamijesite dok se ne povežu svi sastojci. Ako se smjesa mrvi, dodajte još vode, ovisno o tome koliko kokosovo brašno upije. Oblikujte i razvaljajte na papiru za pečenje pa prstima utisnite udubljenja. Polijte fejkacciu maslinovim uljem, da se udubljenja popune, a zatim još dodatno posolite - idealno bi bilo nekom začinskom krupnom soli. Od nadjeva preporučujem kapare, masline, luk, rajčice, artičoke u maslinovu ulju... Pecite u pećnici na 180 °C 45-50 minuta, ovisi koliko hrskavo volite. A sad se bacite na izradu tapenade od pečenih maslina i suhih smokava.

TAPENADA

Trebat će vam:

6 suhih smokava

100 g pečenih maslina bez koštica

3 žlice maslinova ulja

1 žlica octa (idealno od smokava)

sol po želji

Priprema:

Sve samo povežite u sjeckalici. Poslužite uz fejkacciu i mladi kozji sir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 02:52