Sezonu medvjeđeg luka svake godine obavezno obilježavamo pripremom pesta od kojeg zatim radimo bogatu, aromatičnu 10-minutnu tjesteninu. Nabavljamo ga na tržnici ili beremo sami, pazeći pritom da ono što beremo zbilja je medvjeđi luk. Naime, njegovi listovi mogu vas podsjetiti na listove đurđice, koji su otrovni, a najlakše ćete ih razlikovati po intenzivnom mirisu koji medvjeđi luk širi. Najpametnije je ipak u berbu se zaputiti s iskusnijom osobom kako biste bili sigurni u ono što donosite u svoju kuhinju.
Recept za pesto kojem se svake godine iznova vraćamo s nama podijelio Jura Geci, koji stoji iza brenda ljutih umaka Jucifer, a potom nam pokazao i kako od pesta vrlo jednostavno napraviti zasitnu juhu.
Osim toga, medvjeđi luk volimo i u kremastim juhama, ali i u kombinacijama s bogatim mesnim jelima. Odličan je čak i u kombinaciji s koprivom pa smo tako svojevremeno napravili predobru pitu s proljetnim zelenjem i sirom. Recept potražite ovdje.
Osim medvjeđeg luka, na tržnicama se, dakle, pojavila i kopriva. I dok će nekima to biti pravo iznenađenje jer je riječ o divljoj biljci koja raste posvuda, ako ste stanovnik grada bez provjerenih šumaraka, rado ćete izdvojiti otprilike jedan euro za vrećicu punu koprive. U slučaju da se u berbu ipak želite uputiti sami, ne zaboravite osnovnu opremu - dobre rukavice!
Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Koriste se samo listovi, koji se najprije blanširaju u vrućoj vodi, a potom se od nje mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija. Mi smo se ovog puta odlučili za slastan quiche sa sirom i pršutom ili slaninom, kako vam je draže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....