![33745099](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/06/05/k_33745099_640.png)
500 grama listova za savijače
200 grama maslaca
Za nadjev:
400 grama pistacija
100 grama badema
pola žličice mljevenih sjemenki kardamoma
Za agdu/sirup:
300 grama šećera
700 ml vode
1 neprskani limun
pola žličice ružine vodice
![Zagreb, 021019.
Jesenski kolaci koje je pripremila novinarka Anita Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/10/7/11/kolaci_jesen2-021019.jpg)
Postupak:
Protvan dimenzija 30 x 20 centimetara namastite s malo rastopljenog maslaca. Položite u njega dvije kore za savijače i premažite ih rastopljenim maslacem. Za nadjev jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom. Po listovima rasporedite dvije šake nadjeva i prekrijte s još dvije kore. Kore ponovno premažite maslacem. Tako slažite kore i nadjev sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore. Premažite i zadnje kore maslacem i baklavu izrežite na rombove. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta te pojačajte na 200 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Dok se baklava peče, pripremite sirup. Šećer, vodu i na ploške narezan limun rastopite na laganoj vatri. Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Zatim dodajte ružinu vodicu. Kad je baklava pečena i dok je još uvijek vruća, prelijte ju ohlađenim sirupom.