"Moja priča o šećeru ne bi bila potpuna bez baklave moje pokojne, voljene tete Slavice. Nije bilo obiteljskih slavlja, žalovanja ni berbi grožđa bez barem jednog protvana punog tih smeđih kockica koje su se kupale u sirupu, poklopljene pokojom šnitom limuna", započinje još jednu slatku priču slastičarka Petra Jelenić.
Ona nam je, naime, u novom broju magazina Dobra hrana, koji je sada na kioscima, otkrila recepte za svoje omiljene slastice, one koje su utjecale na njezinu karijeru i kojima se rado vraća. Jedna od njih je, dakle, baklava po receptu njezine tete Slavice. U nastavku Petra piše:
"Danas znam da taj sirup ima ime. Kombinacija šećera i vode u omjeru 1:1 kad se stavi prokuhati i makne sa štednjaka nakon što zakipi zove se simple syrup. Koristi se na mnogo načina - najčešće za natapanje biskvita da bi bili sočniji, kuhanje kompota, u koktelima i slično. Slavica ga je koristila za svoju baklavu nesvjesna tog termina, toliko čestog u slastičarstvu."
"Njezina je baklava bila lagana bez obzira na ukupnu količinu šećera u cijelom receptu. Dijelom jer je umjesto oraha rabila lješnjake koji su rasli oko njezine kuće, a dijelom jer nije ukuhavala sirup da bude gušći, što je često slučaj s orijentalnim baklavama. Uz dodatak limuna, u dobroj mjeri izbalansirala bi slatkoću kiselinom. Jednom napravljena baklava morala bi odstajati barem preko noći da dobro otpusti i da se prožmu arome. Baklava bi na našim obiteljskim okupljanjima uvijek prva planula, čak bi i sirup koji je ostao u protvanu završio u nekoj čašici da se njime zasladi čaj. Tete Slavice, nažalost, više nema, no prenijela je recept dalje, pa iako se (pre)rijetko okupljamo posljednjih godina, baklava se uvijek nađe na stolu - njoj u spomen."
I upravo baklava može postati zvijezda i vašeg stola, ako je pripremite po ovom provjerenom receptu. Ostavljamo ga u nastavku i podsjećamo da još recepata za omiljene slastice, ali i slasna slana jela, te priče i preporuke možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana.
BAKLAVA PO RECEPTU PETRINE TETE SLAVICE
Za jedan protvan 45 x 35 cm trebat će vam:
500 g gotovih kora za savijače bez jaja
Za sirup:
750 g šećera
750 g vode
2 šećera s bourbon vanilijom
1 limun narezan na ploške
sok 2 - 3 limuna
Za tekući nadjev:
4 jaja
250 g šećera
1 čvrsti jogurt (180 g)
2 čašice od jogurta ulja
1 prašak za pecivo
300 - 400 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Priprema sirupa:
Šećer, vodu, vaniliju i jedan limun narezan na ploške stavite u lonac i uz povremeno miješanje grijte do vrenja. Kad zakipi, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Dodajte limunov sok po želji. Sirup koristite hladan.
Priprema nadjeva:
Sve sastojke pomiješajte i kratko izblendajte štapnim mikserom.
Slaganje:
Protvan namastite s malo ulja i složite jedan sloj kora. Stavite jednu šeflju tekućeg nadjeva pa namažite kistom po cijeloj kori te poklopite drugom korom. Stavite opet jednu šeflju nadjeva, rasporedite po kori pa pospite ravnomjerno mljevenim lješnjacima. Poklopite redom kora pa ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Posljednje moraju biti kore. Oštrim tankim nožem izrežite baklave na komade željenog oblika i veličine. Ispecite do zlatno-smeđe boje na 180 °C i vruće baklave zalijte hladnim sirupom. Na površinu baklava stavite papir za pečenje i pustite da se tako hladi. Pod papirom će gornji sloj kora ostati ravan. Ohladite i pustite da odstoji najmanje preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....