U slučaju da baš i niste od slatkog, ali vas svake godine ususret blagdanima ipak nekako ponese ludnica pa napravite kekse, kolače, možda i tortu, ovo je za vas. Neka se ove godine na vašem stolu nađu i slani keksi.
Recepti poput ovog već mi dugo iskaču na društvenim mrežama, a sada sam se poigrala omjerima, dodala začine koje najviše volim, lješnjake koji se super slažu sa sirom i napravila slane kekse koji su lagano mekani iznutra, a hrskavi izvana, fino aromatični i, nažalost, vrlo je lako o njima postati ovisan, pa pripazite na količine. Recept koji donosim je za oko 15-ak keksića, što je sasvim dovoljno ako ćete u njima uživati sami. Ako ih pripremate za ekipu, količine ipak uduplajte.
Na kraju, poslužite ih same, a možete im dodati i neki umak na bazi grčkog jogurta, s limunom, medom i senfom, to je isto odlična opcija. Ja ću ih, već sam odlučila, ove godine dodati u svoju kutiju s keksićima koju ću poklanjati dragim ljudima, pa da se vesele i oni prijatelji koji sve više vole ‘na slano‘.
Slani keksi sa sirom
Trebat će vam:
100 g cheddar sira
80 g brašna
60 g maslaca
2 žlice hladne vode
1 žličice senfa
pola žličice dimljene paprike
pola žličice svježe mljevenog papra
pola žličice soli
Za posip:
sezam
lješnjaci
sol
sjemenke i orašasti plodovi po želji
Priprema:
Sir naribajte i pomiješajte ga s hladnim maslacem. Dodajte senf i začine, pa dodajte i brašno i umijesite tijesto. Oblikujte ga u valjak, umotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na hlađenje dok se pećnica zagrijava na 200 stupnjeva. Za to vrijeme usitnite lješnjake, dodajte sezam i druge sjemenke po želji. U tu mješavinu dodajte i malo soli. Kada se tijesto malo ohladilo, premažite ga vodom i uvaljajte u mješavinu s lješnjacima. Kada je dobro obloženo, režite na kriške, slažite na papir za pečenje i pecite 5-6 minuta, dok ne poprime boju na rubovima. Keksiće možete u hrskavu mješavinu uvaljati i cijele, bit će još ljepši. Ohladite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....