Još uvijek se stignete zaputiti do tržnice pa nabaviti svežanj povrća za najukusniji, bogati ajngemahtec, dobar komad piletine i svinjetine i kilogram najsočnijih jabuka pa napraviti pravi nedjeljni ručak bez previše razmišljanja. Naše provjerene recepte potražite u nastavku.
JUHA
Iako ne postoji fiksni recept za ajngemahtec jer, kao što ime govori, sve se radi u jednom loncu, pretpostavlja se da su se ovu juhu oduvijek stavljali manji komadi piletine i iznutrice te ono što se našlo u vrtu ili u ponekad skromnim smočnicama. Danas na tržnici možete zatražiti povrće za ajngemahtec pa si tako uvelike olakšati posao. U paketiću ćete dobiti mrkvu, korijen celera, peršin list i korijen te ponegdje i list kelja.
Dobro je dodati i kako nam je chef Zdravko Tomšić svojevremeno savjetovao da je ajngemahtec odličan kada se poslužuje s noklicama, i to onim malim tvrđim, od brašna, a kuha se od svih dijelova piletina pa se tako u juhu dodaju i nogice i krilca.
KALNIČKI AJNGEMAHTEC ILI ĐURĐINA JUHA
GLAVNO JELO
Nakon ajngemahteca, razmislite i sočnoj punjenoj svinjetini s jabukama i medom po receptu Slavice Šagolj. Sve što vam treba je kare s kožom, četiri hrskave, sočne i slatko kisele jabuke, luk, med i malo začina. Kod pripreme ovog jela, meso je dovoljno natrljati začinima i pustiti ga da odstoji dok pripremate ostale komponente, a zatim ga već možete ubaciti u pećnicu. Dok se meso peče, razmislite o prilogu. Uz ovo jelo dobro će se složiti klasičan pečeni krumpir, a poslužiti ga možete i uz omiljene mlince ili pire krumpir.
PEČENA SVINJETINA S JABUKAMA I MEDOM
DESERT
Kad već kupujete jabuke, nabavite nekoliko komada i za desert. Kako priprema ajngemahteca i glavnog jela traje nešto dulje, za desert ove nedjelje biramo što jednostavniji, ali svakako ukusan kolač - radimo tortu di mele. U pitanju je talijanski klasik koji se nalazi u bilježnicama svih nona, a volimo ga upravo zato što sve sastojke vrlo jednostavno možemo pomiješati, izliti u kalup pa ubaciti u pećnicu. Recept potražite u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....