Ajngemahtec

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 400 g pilećih krila s batcima
  • 300 g iznutrica (želuci, jetrica, srce)
  • 2 l vode
  • 1 vezica grincajga (peršin, celer, mrkva)
  • 1 žlica soli
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica oštrog brašna
  • Za žličnjake:
  • 50 g pilećih jetrica
  • 1 jaje
  • žličice soli
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 60 g oštrog brašna

Priprema

1. korak

Pileća krila odvojite od bataka. Posložite ih zajedno s iznutricama u dublju širu posudu i prelijte mlakom vodom. Zatim dodajte na kolutiće narezano korjenasto povrće, posolite i sve zajedno polupokriveno kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.

2. korak

Rastopite maslac i umiješajte brašno. Odvojite malo temeljca (juhe) i prelijte preko brašna. Ostavite kratko na vatri uz neprekidno miješanje da dobijete jednoličnu smjesu koju onda prebacite natrag u eingemachtes. Za žličnjake sitno nasjeckajte jetrica i odvojite ih od žila. Jaje istucite zajedno sa soli, dodajte jetrica i peršin, pa sve dobro izmiješajte.

3. korak

Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite malo da odstoji. U široj posudi zakipite vodu, žlicom odvajajte tijesto u obliku žličnjaka i kuhajte 10- ak minuta. Ocijedite i stavite u eingemachtes. Prije posluživanja eingemachtesu dodajte svježe nasjeckani peršin.

snimio: Vid Nikolić

recept: Kuhaona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 09:30